2008 Nederlands Kampioen T1

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Roeisloepvereniging Trewes uit Aldeboarn heeft afgelopen zaterdag na een spannende strijd de voor de 22ste keer georganiseerde roeisloepen race door de Amsterdamse grachten gewonnen. Met het behalen van deze overwinning werd tevens de titel voor het Nederlands kampioenschap binnengehaald.

Nog niet eerder was de strijd om het NK zo spannend als dit jaar. Voor het NK worden jaarlijks zeven wedstrijden (door het hele land) genomineerd. Aan de hand van de vijf best geroeide wedstrijden wordt bepaald wie de Nederlands kampioen wordt. Amsterdam was de laatste van de zeven genomineerde wedstrijden. Hiervan hadden de Arad van Terschelling en de Trewes uit Aldeboarn ieder drie wedstrijden gewonnen. Dat de beide teams van hetzelfde niveau zijn bleek uit het zeer geringe verschil bij de laatste wedstrijd in Makkum. Hier was het verschil slechts 6 seconden op een race van ca. anderhalf uur.

Beide teams starten in Amsterdam in dezelfde startgroep en gingen tot het uiterste om de felbegeerde titel te pakken. Hierbij waren na een zeer spannende en uitputtende race van 2 uur en 38 minuten, de mannen uit Aldeboarn net iets sneller. Het was fascinerend om te zien hoe de Trewes 1 met een verschil van slechts 2 meter als eerste finishte. Na berekening van de handicap, hierbij wordt er rekening gehouden met de weerstand van de desbetreffende sloep, bleek het verschil 46 seconden te zijn.

Na dit succesvolle jaar kan de Trewes 1, die dit jaar voor de 15de keer meedeed, opnieuw een eerste plaats aan hun lijst met indrukwekkende resultaten toevoegen. In de afgelopen jaren wonnen zij onder ander drie maal de NK titel, werden zij 2 maal kampioen op de Harlingen Terschelling race en 1 keer tweede op de 160 kilometer lange “crazy River” race op de Wolga in Rusland.