Sloeproeivereniging Trewes Friesland

Verslag Roeirace Harlingen T3 12-04-14

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Zaterdag 12 april , met mooi weer om 10.15 vertrek van de carpool in Grou. Relaxt hoor, geen gestress op absurd vroege tijdstippen en thuis nog tijd voor een bakkie. In Harlingen zijn we vlot aan de beurt met het kranen. De sloep wordt, zo lijkt het, in een diep gat gegooid, de consequentie van het tij. Dat wij als bemanning vervolgens via een laddertje af moeten dalen diezelfde diepte in, blijkt nog een hele beproeving. Angsten worden, stoer als we zijn, over boord gezet. Dan met een sleepje naar de start plaats, genieten van het mooie weer en de bezienswaardigheden.

harlingen 2014 T3Na een ligplaats te hebben gevonden, vlak bij een toilet gebouw, bleek het toilet gebouw gesloten en de ligplaats gereserveerd ( hiervoor het rode bordje Harmen). Gelukkig bleek de mevrouw van de nabij gelegen cafetaria zo vriendelijk om ons van het toilet gebruik te laten maken. Wat een opluchting!

Hierna op naar de feesttent in het centrum voor het palaver en een straf bakje koffie. Toen weer op naar de sloep, onszelf installeren en alles wat daarbij hoort. 13.02 viel voor ons het startschot. Na een goede start richting de industrie haven, dit deel wind mee en dus al snel warm. Na het ronden van de boei, instellen op de tegenwind en op naar het havenhoofd. Op dit deel van de race liep het bij mezelf niet lekker. Het lukte niet goed de riem naar achteren te gooien en ik zat te prutsen als een beginnend roeister. Na wat inwendig gefoeter en gemopper kwam ik erachter dat mijn dol niet goed zat, deze moest een halve slag gedraaid. Hierdoor liep mijn riem steeds omhoog en moest ik hem steeds naar buiten duwen waardoor ik geen goede slag kon maken. Balen!
Met de stevige tegenwind gunde ik mezelf geen tijd om de dol te draaien en vooral op het wad, de woelige baren, richting kornwerderzand waren alle 8 roeiers nodig. Ook hier lukte het om nog wat sloepen in te halen, waaronder start nummer 1. Na het ronden van de boei heb ik een slag laten lopen om de dol te keren. Yes, en nou wij! Dit bleek misschien iets te enthousiast want een aantal teamgenotes had grote moeite met de golven en lukte het niet lekker te roeien. Bovendien begon de vermoeidheid parten te spelen. Toch lukte het ons om weer iets in te lopen op de Benwijvis die ons eerder voorbij gegaan was.

Toen het laatste stuk richting de haven. Het water werd hier nog iets onrustiger maar met de wetenschap dat de finish niet meer lang op zich laat wachten, alles uit de kast. De jacht om nog 2 sloepen in te halen werd wreed verstoord door het heren team Gouteyk. Met 10 of 12 roeiers (moeilijk te zien wanneer het er zoveel zijn), kwamen ze ons achterop en wilden ze de binnenbocht nemen. Hier was echter geen ruimte en al snel zaten de riemen in elkaar en knalden we tegen elkaar aan. Achteraf zei de stuurman dat hij een inschattings fout had gemaakt en heeft hiervoor zijn excuses aangeboden. Hier hadden we echter weinig aan, deze race telde mee voor het NK en met deze actie hebben we waarschijnlijk wel wat punten verspeeld.

Zodra we weer vrij konden roeien gingen we vol adrenaline op naar de SAS brug. Hier klonk de verlossende eind toeter. Daarna een plekje zoeken aan de kade om vervolgens alle frustratie eruit te gooien. Deze wedstrijd maar snel vergeten en weer doorgaan.

Voor de wedstrijd hadden we ons tassen met douche spullen in de feesttent achter gelaten maar omdat we nog steeds geen douche locatie hadden gevonden, besloten we om deze maar weer mee te nemen richting de kraan. Nadat alle sloepen binnen waren en we geen tegenliggers meer bij de brug hadden, op zoek naar een sleep. Ondertussen was de zon achter de bewolking en moest je je weer goed aankleden om niet teveel af te koelen. Bij de kraan aangekomen bleek de machinist nog niet aanwezig te zijn. Na een poosje wachten konden we als 2de met ons sloepje uit de diepte worden getakeld. Op aanwijzingen van Harmen verliep dit bij ons goed maar ik vrees voor de teams die na ons aan de beurt waren want de machinist had namelijk totaal geen zicht en dus geen idee op wat hij moest doen.

Een klein deel van ons team ging hierna meteen huiswaarts, de rest ging richting feesttent, genieten van de roeiers maaltijd en wachten op de uitslag. De uitslag was toch wat teleurstellend, we waren 9de geworden. Met de wetenschap dat er hier en daar nog wat puntjes van aandacht zijn en de aanvaring mee gerekend, hopen we een volgende keer beter te presteren.

Sloeproeivereninging Tréwes
ADRES:
Harmen van Meekeren
Easterboarn 5
8495 NB Aldeboarn
Email: bestuur@trewes.nl

Privacy verklaring