Sloeproeivereniging Trewes Friesland

Amsterdam 2012 Tréwes 2

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

D-DAY 13 okt. Grachtenrace Amsterdam

Vandaag was de dag! Vandaag moest het gebeuren. Laatste wedstrijd voor het kampioenschap, waar wij in het algemeen klassement 2,1 punten voorsprong hadden op onze directe concurrent Hjoed ‘n Makkie. We waren er met z’n allen van overtuigd dat het zeker geen makkie zou worden, maar alle zeilen zouden worden bijgezet om er vandaag wel helemaal voor te gaan!

Met een prachtig busje van Moll gingen we naar A’dam. Bij de rotonde van Joure stapte ik bij de roeiers in de bus. Geladen met drank en drank en veel koolhydraten. De meesten waren vrij zenuwachtig. Zelf zag ik het wel zitten , want de Twirre deed niet mee. Niet dat we bang voor ze waren, want we hadden de laatste 2 wedstrijden van de Twirre gewonnen. Maar A’dam is een moeilijke wedstrijd, waarbij je soms voor de vreemdste verrassingen komt te staan. Verleden jaar moesten we bijna een uur lang achter Stad Kampen roeien. We konden er niet omheen, omdat het verschil in snelheid onderling te klein was om tussen 2 bruggen hen in te halen. Door de nieuwe route zou dat nu niet het geval zijn, dat had ik al uitgezocht.

Het weer was niet optimaal. De hele dag was het regenachtig. Als het met de start maar een beetje droog was. 12.28 gingen we van start gezamenlijk met de Steenbok en Trewes 1. Vrij vlot konden we deze tegenstanders op achterstand zetten. Altijd fijn, omdat we onderweg nogal wat sluisjes moesten passeren. Bij het Nemo gebouw zag ik de Aludux uit Delfzijl voor ons, welke we nog voor de grachten in moesten zien te halen. Als dit niet gebeurde konden we moeilijk ons eigen tempo roeien en daar paste ik voor. Voordat we de Herengracht in gingen moesten we de Aludux ingehaald hebben. De laatste brug was onze redding, want maandag had ik de route lopend verkend en hierdoor wist ik dat direkt na de brug de Herengracht stuurboord uit ging. De Aludux nam de middelste opening, waardoor ik de mogelijkheid had om de rechter opening te nemen. Hier konden wij niet roeien en de Aludux kon op 1 kant door roeien, maar ik nam de gok, wat gelukkig goed uitpakte. Komende onder de brug door lagen wij gunstiger, waardoor na wat gekletter met de riemen wij als eerste de Herengracht in gingen. In het FILMPJE van Jilke (één van onze roeiers) is bij minuut 2 duidelijk te zien èn te horen hoe dit er aan toe ging.

Lekker tempo door de grachten heen en lekker gestuurd. Hierna de Amstel op en richting de A-10 , waar we moesten keren. Onderweg verschillende sloepen inhalen, waaronder de Stad Kampen. Hij liet ons keurig voor, want ik had hun stuur gesproken en verteld dat wat verleden jaar gebeurde niet meer mocht gebeuren!!!!!!! Richting keerpunt kwamen we HnM tegen en ik kon hen klokken. Na het keerpunt kon ik klokken en we waren al 4,5 minuten ingelopen. Dat was voldoende maar de wedstrijd duurde tot aan de finish, dus de jongens roeiden in hoog tempo door. Flink opzwepend door de stuur , want anders bestaat de kans dat ze in sukkelen. Onderweg heel veel aanmoedigingen van onze fans en Bram (ook één van onze roeiers) gaf tussentijden door van onze tegenstander. Prachtig mooi!

Toch een zware wedstrijd, want elke keer moet je na het passeren van een brug weer aanzetten om de sloep op snelheid te krijgen. Wij werden ook ingehaald door whalers. Snelle sloepen, die wel wat lijken op de sloep van Tréwes 3. Dit deden we op de juiste plaatsen , daar waar beide op snelheid door konden roeien .Tactisch roeien heet dat. Dat vergt wel de juiste communicatie met de roeiers. Maar de jongens luisteren wel goed. Kwestie van training. Door de fans werden we de finish over geschreeuwd. Toch prachtig om te zien hoe kapot de jongens waren. Een teken dat ze alles gegeven hadden en hoe snel ze weer bij de pinken waren. De training werpt zijn vruchten af.

Vrij snel werden we naar het kranen gesleept. Inmiddels begon het flink te regenen. Kletsnat moesten we kranen en hierna gingen de roeiers douchen . De stuur zelf had niet gezweet, maar wel een schorre stem en een zere keel. Vanaf 16.30 de feesttent in en het prijzengeld van Langweer omzetten in bier, cola en broodjes hamburger.

Was heel gezellig in de tent met de vele fans van Trewes. Dan na 19.00 toch het verlossende woord ,,de prijsuitreiking”. De dames van T3 werden 10de. Keurig! Een geweldig gevoel was het, toen ze onderweg bij het tegenkomen van T2 allemaal stopten met roeien en de heren van T2 luidkeels aanmoedigden. Fantastisch, wat een teambuilding! De mannen van T1 haalden net als verleden jaar weer een 4e plaats. Nu was de spanning te snijden, wat op diverse foto’s in het fotoalbum van de Grachtenrace is te zien . Zuiderzee uit Muiden 3e en dan het verlossende woord Hjoed n Makkie 2e. Nu wisten wij genoeg en het feest kon beginnen!! Wij 118 watt en onze tegenstander 108 watt.

Met grote overmacht hadden wij gewonnen en ook het zo verschrikkelijk gewilde Nederlandse kampioenschap hebben we binnengesleept! Het feest ging in Amsterdam nog even door. Daarna reden we door naar de grachten van Aldeboarn, waar het feestje nog even werd doorgevierd bij Moeke.

De foto’s en de film van het feest kun je zien op onze website, maar ook op facebook

Groeten stuur Tréwes 2 (Mathijs)

Sloeproeivereninging Tréwes
ADRES:
Harmen van Meekeren
Easterboarn 5
8495 NB Aldeboarn
Email: bestuur@trewes.nl

Privacy verklaring