Sloeproeivereniging Trewes Friesland

Langweer 2012 Tréwes 3

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Verslag Langweer ( 6 okt 2012)
Bij het ontwaken ’s morgens vroeg, hoor ik de regen op het dak kletteren. Zodra het licht begint te worden, kan ik beeld en geluid samenvoegen en maar tot één conclusie komen; wat een triest vies miezerig rot weer. Dit belooft nog wat vandaag!

Op het afgesproken tijdstip (9.30) waren alle dames keurig aanwezig op de carpool in Akkrum. Hierna was het wachten op stuur Harmen, is hij nog steeds het Boarnster kwartiertje van de heren gewend?? Werkzaamheden op de boerderij hadden echter voor enige vertraging gezorgd. Dan op naar Langweer, een nieuwe wedstrijd voor mij, en dat na 12 jaar roeien. Daar aangekomen konden we achteraan sluiten in de rij voor het kranen. Ondertussen konden we mooi het dekkleed van de sloep halen. Terwijl we daar mee bezig waren bemerken we dat het weer opklaarde en het zowaar droog begon te worden. Na het te water laten van de sloep moesten we naar de haven roeien waar de start zou plaatsvinden. Tijdens dit stukje roeien begon het zonnetje zich steeds meer te laten zien en het zweet stond al op ons voorhoofd. Wie had dit vanmorgen vroeg kunnen bedenken?

Na het palaver was het best nog een hele poos wachten op de start. De sloepen werden één voor één gestart met een tussenpoos van 90 seconden. Bovendien starten de dames en de heren sloepen door elkaar dus hoefden wij, met startnummer 25, pas om 12.36 van start te gaan. Na het startsein hadden we de sloep snel op gang, gretig gingen we de Langweerder wielen op. Voor de wind, met kleine venijnige golfjes, wisten we met een hoog slag tempo de hoge brug te bereiken. Hierna door naar de Noorder Oudeweg. Hier wist Harmen, zeilbootjes en andere vaargasten zo te dirigeren dat wij ongestoord verder konden roeien. Vlak voor we de Goingarijpster Poel opgingen, wisten we nog een sloep in te halen, een mooie actie voor de bocht. Hierna volgde een pittig stukje tegen de wind in. Maar we weten dat we hier goed in zijn en dit wordt dan ook door de sloep gebruld. Hierna slaan we af de Gudsekop in. Voor mijn gevoel zaten we hier ongeveer halverwege de race, maar omdat dit de eerst keer was, blijft dat moeilijk schatten. Het tweede deel van de wedstrijd verliep wat moeizamer. Hier en daar wordt wat gemopperd, maar dan vooral op zichzelf. Bij tijden loopt de sloep weer even lekker maar als team schieten we tekort om dit lange tijd vol te houden. Gelukkig stonden langs de route regelmatig supporters om ons aan te moedigen en deze oppeppers konden we zeker gebruiken. Toen we weer op de Langweerder wielen kwamen volgde er nog een lang stuk met zijwind. We moesten op het meer nog een grote gele boei ronden voordat we tegen de wind in richting finish konden roeien. Tijdens deze laatste honderden meters werd alles gegeven. Het laatste stukje werden we naar de finish toegeschreeuwd door de vele Tréwes supporters, wat een mooi moment!

Na een poosje zochten we een plekje aan de wal. Eerst even rustig bijkomen. Op de kade stonden de supporters klaar om ons te verwelkomen. Toen de laatste sloep was gefinisht, was het tijd om richting het kranen te gaan. Op dat moment voer er net een boot van de brandweer voorbij. Gelukkig wilden deze heren ons wel een sleepje geven. Na wat geklooi met het sleeplijntje konden we met nog een aantal sloepen erachter de havenkom verlaten. Bij het kranen meenden andere teams dat zij voor ons aan de beurt waren. We lieten ons echter niet zomaar aan de kant zetten en wezen deze heren op hun plaats. In de tijd dat Harmen de trailer op de juiste positie had staan, hadden wij de stroppen al onder de sloep en in no time lag de sloep weer op de trailer. Hierna werd tijd om te douchen en weer een beetje mens te worden. Na het douchen hadden we een mooi plekje op een bankje in het zonnetje gevonden. Suzanne en Carien hadden een goed gevulde koelbox meegenomen, om op deze wijze te trakteren voor hun verjaardag. Rond vijf uur gingen Myranda en Suzanne naar huis, de rest van het team bleef om te wachten op de prijsuitreiking. Om half zes stond de roeiers maaltijd klaar. Heerlijke hutspot en stamppot boerenkool met een speklapje en rookworst erbij, dampend geserveerd op een echt bord en met echt bestek. Hier kunnen andere wedstrijd organisaties nog een voorbeeld aan nemen!

Vervolgens werd rond kwart over zes de uitslag bekend gemaakt. Bij de dames kwamen geen verrassingen voor. Zusje bleek eerste te zijn geworden, er werd maar matig gejuicht voor dit team omdat waarschijnlijk hun C-waarde niet klopt, en de definitieve uitslag pas volgend jaar, na het slepen bekend gemaakt zal worden. Bij de heren waren de mannen van de Tréwes 2 wederom de winnaar. Een bevestiging dat ze op de goede weg zitten richting de NK titel en een terechte beloning voor hun harde werken. Nadat we de lijst met uitslagen in ons bezit hebben, blijkt dat we 8 ste zijn geworden. Een uitslag waar we naar mijn idee tevreden mee mogen zijn. Op dit moment zat er niet meer in.
TB

Sloeproeivereninging Tréwes
ADRES:
Harmen van Meekeren
Easterboarn 5
8495 NB Aldeboarn
Email: bestuur@trewes.nl

Privacy verklaring