Sloeproeivereniging Trewes Friesland

Maasrace 2012 T2

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Maasrace 2012 T2
Zaterdag was het voor de mannen van Tréwes II weer zover! De Maasrace in Rotterdam stond nu op het programma. De wedstrijd telde mee voor het klassement, dus koste wat kost moest hier een goed resultaat worden geroeid! Nadat we voor de zomervakantie de Kameleonrace afsloten met een prachtige overwinning, wisten we dat er meer te halen valt dit seizoen. We staan er keurig voor in het algemeen klassement, waarbij we zelfs nog kans maken om Nederlands kampioen te worden. De Twirre is namelijk al uitgeschakeld. Zij roeien namelijk te weinig geklasseerde wedstrijden om nog in aanmerking te kunnen komen voor het kampioenschap. Onze grootste concurrent is op dit moment nog Hjoed ’n Makkie. Maar waar ’n wil is is een weg…

We hebben tijdens de zomervakantie redelijk door kunnen trainen. Ondanks dat moesten we wel gebruik maken van een gastroeier in de vorm van Merijn de Haas, roeier bij de Twirre, die zelf niet mee deden. Enkele van onze eigen vaste krachten waren namelijk nauw betrokken bij de organisatie van de Gondelvaart in Oldeboarn. Daardoor waren ze niet in de gelegenheid geweest om lekker door te kunnen trainen. Met de extra versterking van Merijn verschenen wij zaterdag in Rotterdam met een goed gevoel aan de start. Onze conditie was goed en de vorm om over naar huis te schrijven! We waren ruim op tijd en hebben onderweg zelfs nog de tijd genomen om even een bakje koffie te drinken. Het weer was prachtig, bijna te warm. Als klap op de vuurpijl was de race gelijktijdig georganiseerd met de Wereldhavendagen. Hierdoor was er veel publiek aanwezig die mee kon genieten van deze race.

We mochten ons opmaken voor de start. Rond de klok van 13 uur zou de race van start gaan. Vanuit de locatie waar we ter water waren gelegd, werden we een eind richting de startplek gesleept. Na enig oponthoud lagen wij keurig vooraan onder de Nieuwe Leuvebrug. Hier moesten we even wachten op de organisatie die er voor zorgde dat de vaarweg tijdelijk stil zou worden gelegd. Vanaf deze plek konden wij op een gunstige wijze snel op onze zo graag gewilde startplek komen.

Bij de start, iets voor de Erasmusbrug, zochten wij ons plekje achter Azoreon High (een snelle kano) en de mannen van de Zuyderzee. Beide zijn snellere sloepen, waardoor zij voor ons het pad bij de start netjes vrij konden maken. Dit had de stuurman goed ingeschat! Na het startsein gingen we goed los. We wisten binnen korte tijd enkele tragere sloepen van ons af te schudden en sloegen al een redelijk gat. De eerste helft van de race was zwaar! We moesten tegen de stroming (van ca. 4 km per uur) in roeien. We konden voor ons gevoel moeilijk in een goed ritme komen.

Ook blijkt het voor sommige stuurlui moeilijk een inhaalmanoeuvre uit te voeren. Als je er niet omheen kan, dan er schijnbaar maar dwars door. Na enig flink gevloek en getier wisten we ons gelukkig weer op onze eigen race te concentreren.

Na het keerpunt zou de stroming in ons voordeel moeten gaan werken. We zouden langere slagen kunnen maken en dus snelle (kilo)meters moeten kunnen maken. Desondanks hadden wij nog steeds het gevoel hier niet in een goede slag te komen. De mooie cadans kregen we pas de laatste anderhalve kilometer door de binnenwateren van Rotterdam. Met een snelheid van zo’n 10 kilometer per uur vlogen we helemaal afgepeigerd over de finish.

Na de wedstrijd werden we teruggesleept naar de kranen. Een uitslag zou helaas nog niet bekend worden gemaakt. Dus het was voor ons allemaal afwachten. Na wat overleg met andere teams verwachten we wel een plekje op het ereschavot, maar of het één, twee of drie zou worden…

Na het borrelen met een lekker broodje worst hebben we Merijn bedankt voor zijn geboden diensten. Hij zou nog even op bezoek gaan bij familie in Rotterdam. Ook wij hebben daarna maar eens aanstalten gemaakt om huiswaarts te keren.

Dinsdagavond zou de uitslag bekend worden gemaakt op internet, maar maandag was de website van de federatie al bijgewerkt. Als ik even van mezelf uit ga (lees Jilke Kooyker) gingen de rillingen even over het lijf! Een soort van kippenvel ontstond. Het stond er écht: Tréwes II eerste bij de Maasrace! Helaas nog geen écht feestje kunnen vieren, maar wel goed zaken gedaan voor het klassement!

Komende zaterdag moeten we bij de Veerse Meerrace proberen deze lijn voort te zetten. We hebben het helemaal in eigen hand! Het moet nu ook wel, want in de wandelgangen hebben we al vele fans “Tréwes II, kampioenuuuhhh” horen roepen.

JK (Tréwes II)

Sloeproeivereninging Tréwes
ADRES:
Harmen van Meekeren
Easterboarn 5
8495 NB Aldeboarn
Email: bestuur@trewes.nl

Privacy verklaring