Sloeproeivereniging Trewes Friesland

HT 2012 T2

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HT Race 2012 T2
Zelfs voor de boeren in ons team moest dit jaar de wekker worden gezet, want nog voor melkerstijd moesten we in de haven van Harlingen staan. Dit jaar 2 debutanten aan boord: de gebroeders Kooyker. Op de radio onderweg hoorden we Paulusma voor de radio zeggen dat het een heel zware tocht beloofde te worden.De spanning bij onze debutanten liep mooi op. Door de vroege starttijd was het dit jaar minder lang op de kade wachten voor ons startschot. Uiteindelijk hadden we qua starttijd nog geluk, want om 5 voor half 9 zijn zelfs onze kantoormensen op een normale werkdag ook al actief. Alhoewel geluk, want uitgezonderd de West Arvada roeien alle boten direct bij ons vandaan.

Tot Griend kom je dan ook weinig andere boten tegen en hadden we moeite om in cadans te komen. Het liep, maar niet gesmeerd. De golven stonden op stuurboord, waardoor deze kant het ritme mocht bepalen. Voor mij persoonlijk was het een debuut op slag, aangezien onze vaste slagroeier herstellende is van zijn skiavontuur. Bij Griend kregen we een goed ritme te pakken, de zee werd er iets rustiger en dat komt onze boot wel ten goede. Elk jaar na de wedstrijd hebben we de intentie om voor de HT een paar trainingen op het Wad te hebben, maar zo makkelijk als we het afspreken zijn we de afspraak het jaar erop ook weer vergeten. Nu kwamen ook eindelijk de eerste lading boten in het vizier, waardoor we toch meer het idee kregen dat we met een wedstrijd bezig waren.

We zaten op dit stuk nog steeds keurig 100 meter achter de West Arvada (dames van Terschelling misschien was dit meer, maar ja wij zaten met de rug naar jullie toe). Dit hebben we lang volgehouden totdat zij besloten een andere koers te varen. Onze stuur had gelukkig in de week voor de HT, de route goed bestudeerd waarop hij besloot niet mee te gaan in deze manoeuvre. Deze beslissing bleek de juiste te zijn, want toen we verderop bij elkaar kwamen lagen we voor de dames. Het begint zo langzamerhand voor ons echt een traditie te worden om de HT met de West Arvada te voltooien.

Voordat we aan het Schuitegat gingen beginnen, konden we nog mooi wat sloepen inhalen. In het Schuitegat zelf hebben we gelukkig weinig hinder van andere boten gehad. Stuur had de zweep erover en de boot vloog over de zandplaat. Het leek wel alsof we opnieuw aan een wedstrijd waren begonnen. De route was er dit jaar iets anders, ook de volgschepen moesten hier aan wennen. Een lichte aanvaring met een volgschip zorgde voor de nodige frustratie bij ons, maar zette de boel ook weer op scherp.

Op weg naar de haven toe is altijd een machtig gevoel. De Brandaris is als je over de rechterschouder kijkt goed te zien. Volgens Paulusma moest dit een zwaar gedeelte van de HT worden, maar Piet heeft misschien verstand van het weer, maar niet van de zee. Dit stuk liep gesmeerd. Op weg naar de haven toch nog enkele boten inhalen, waarna de finish bereikt werd. In de haven aangekomen eerst even bijkomen en het opvragen van elkaars tijden is er al begonnen. Niet iedereen wil het vertellen, maar ‘s avond in de Braskoer is dit anders. Velen kunnen al een inschatting maken van de uitslag die de volgende dag bekend wordt gemaakt.

Sommige concurrenten hadden ons hoog ingeschat, wij zelf waren behoorlijk kritisch over onze prestatie en hoopten op een klassering bij de eerste 10. Het doel vooraf was om bij de eerste 5 te eindigen. Dit hadden we voor ons gevoel niet gehaald.

Zaterdag om 20:00 begint traditiegetrouw het feestgedruis met alle lustrumroeiers. Daarna werd de uitslag van de dames bekend gemaakt. Met een 9e plek voor onze damesroeiers was een eerste succes binnen de vereniging behaald. De dames van de West Arvada bleken 2e te zijn, wat voor ons een mooi signaal was, omdat we ze voor zijn gebleven. Dan begint de spanning op te lopen, 10, 9, 8, 7 ja naar Aldeboarn maar ja welke? Ook Tréwes 1 had immers sterk geroeid en de verschillen zouden niet groot zijn. Toch 1, puike prestatie heren, maar ook opgelucht, want ons doel was nog steeds in zicht. 6 Toverbal en voor de 5e plaats weer naar Aldeboarn. Missie geslaagd en voor ons gevoel zit er nog rek in. Met een goed gevoel kon het feestgedruis los, ook dit jaar volop vertier en voor degene die wil weten hoe het feest was, volgend jaar nodigen wij je graag uit om het samen met ons te vieren.

Wij kijken nu alweer uit naar de editie van 2013, maar gaan ons eerst volledig richten op de rest van het roeiseizoen in 2012. Er staan immers nog meer mooie wedstrijden op de kalender.

AM

Sloeproeivereninging Tréwes
ADRES:
Harmen van Meekeren
Easterboarn 5
8495 NB Aldeboarn
Email: bestuur@trewes.nl

Privacy verklaring