Sloeproeivereniging Trewes Friesland

Rusland T1.5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Op 17 Juni was het weer zover, een mixed team van Tréwes 1 en 2 (genaamd Tréwes 1.5) ging weer van start aan één van de langste roeiwedstrijden ter wereld, De Crazy Race op de Wolga in Rusland. De gehele race is circa 160 kilometer en moest nagenoeg in één keer voltooid worden.Het eerste deel van de race is 130 kilometer, na dit punt moest de sloep uit het water gehaald worden om 15 kilometer verderop weer te water te laten om het laatste deel van 30 kilometer te voltooien.

Voor Tréwes was het dit jaar de tweede keer dat er werd deelgenomen aan deze race. Het was de bedoeling om met 9 mannen deel te nemen, maar helaas moest één van de mannen in verband met ziekte de avond voor vertrek afhaken. Hierdoor werd de uitdaging nog groter, want één man minder betekent meer uren roeien en minder pauze. In de boot waren 6 man continu aan het roeien en zaten er 2 man op rust, om bij te komen en te eten en drinken. Na het vertrek op woensdagmiddag van Schiphol kwamen we om donderdag heel vroeg in de morgen op locatie aan te komen. De gehele donderdag heeft in het teken gestaan van voorbereidingen voor de race. De boot moest worden geprepareerd en de riemen moesten worden afgesteld. Na een korte training van een half uur waren we er mentaal helemaal klaar voor.

Vrijdagavond half 7 plaatselijke tijd werd het startschot gegeven. Hier bleek dat alle riemen waren vervangen en we slecht tot zeer slecht materiaal had teruggekregen van een ander team. Al onze voorbereidingen die dag ervoor waren voor niets geweest. Vlak na de start brak dan ook de eerste riem al. Gelukkig bleek na 2,5 uur met één riem minder geroeid te hebben, één van de andere teams bereid hun reserveriem af te staan. De achterstand op de eerste 5 andere teams was inmiddels al wel fors opgelopen.

Tijdens de nacht werd Samara gepasseerd, om daarna een gevaarlijk stuk in het donker te roeien. Bij de vorige deelname kwam het haast tot een botsing met een grote tanker. Door het heldere weer brak het daglicht snel weer aan. In de loop van de ochtend nam de wind snel in kracht toe. Na 80 kilometer diende de laatste 50 kilometer voor de ‘kluunplaats’ vol tegen de wind in volbracht te worden. De golven namen toe en de boot ging met een slakkengang over de Wolga. De kracht vloeide weg, maar opgeven komt in het woordenboek van Tréwes niet voor. Na 18 uur en 20 minuten werd uiteindelijk de ‘kluunplaats’ bereikt en was de eerste 130 kilometer geroeid. Bij aankomst hier bleek dat de wedstrijdleiding had besloten de laatste 30 kilometer te annuleren. De wind nam nog steeds in kracht toe en de veiligheid kon niet worden gegarandeerd

De geroeide tijd bleek uiteindelijk goed voor de 6e plaats. Gelet op het materiaal en de pech onderweg toch nog een bijzondere prestatie. Wel allemaal compleet gebroken, maar een ervaring rijker! Nu eerst een weekje rust en dan op naar Terherne.

AM

Sloeproeivereninging Tréwes
ADRES:
Harmen van Meekeren
Easterboarn 5
8495 NB Aldeboarn
Email: bestuur@trewes.nl

Privacy verklaring