Sloeproeivereniging Trewes Friesland

12 april 2008 Grou T3

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Gelukkig het is weer zover!! Op 12 april mochten we in Grou ons krachten weer meten met de rest van sloeproeiend Nederland.De winterstop hadden we gebruikt om de binnenkant van de sloep van een nieuw laagje verf te voorzien. We konden hiervoor terecht bij de fam. Scholte in het oude wagenhok, en zodra het aan het verf werk toe was konden we in de verwarmde loods bij Knol terecht.
Omdat de buitenkant van de sloep er nog redelijk uitzag, en de sponsor Sterk het contract had verlengd, lieten we deze zoals hij was.

Op 17 maart hadden we ons eerste training. Helaas had Jikke, wegens emigratie plannen, ons na 1 seizoen roeien weer verlaten. We moesten dus op zoek naar nieuw roeitalent. Gelukkig wist Liesbeth dat een oud handbal teamgenote van haar het roeien ook wel eens wilde proberen, en zo kwam Jolanda bij ons terecht. Met haar erbij zitten we weer op exact 8 roeisters. Hiermee moeten we het dus eerst gaan doen, maar zoals Gerrit zegt; je hoeft er ook maar 8 te hebben.

Dat de periode voor de eerste wedstrijd maar kort is realiseren we ons ter dege, en er word op de woensdag avond onder leiding van Gerrit pittig getraind. Op de maandag doen we het met wisselende stuurlui rustiger aan.

En voordat je het weet is het al 12 april, 3 weken voor de HT en traditioneel de wedstrijd van Grou op de roei kalender. Met de nodige zenuwen voor aanvang van de wedstrijd gingen we om 12.18 van start. Het waaide behoorlijk en met de wind mee gingen we van start. Zodra we op het Pikmeer kwamen hadden we pas in de gaten hoe hard het waaide. We moesten stevig aan de riemen trekken om de sloep voorruit te krijgen. Ook op de Wijde EE ging het aardig tekeer waarbij ons stuurman behoorlijk nat werd van het opspattende water. Zodra we de boei ter hoogte van de Pean konden ronden, hadden wind mee. Met lange en krachtige slagen kwam al snel het eerste sluisje in zicht. Op het deel wat toen volgde konden we behoorlijk wat sloepen inhalen. Toen we de tweede sluis passeerden, was het met de wind mee op naar de Veenhoop en de Hooidammen. Na 1 uur en 5 minuten roeien waren we halverwege de wedstrijd. Het zwaarste deel moest nu nog gaan komen, TEGEN DE WIND IN. De meeste van ons hadden hun krachten al aardig verspeeld en het viel dus niet mee om de sloep op gang te houden. We kwamen onszelf dan ook behoorlijk tegen en konden merken dat we nog niet voldoende conditie en kracht hadden om lekker door te gaan. Terwijl ieder voor zich probeerde het beste ervan te maken, werd het hoe langer hoe stiller in de sloep. Zo nu en dan volgde er nog een aanmoediging om vooral met z’n allen door te gaan, en te letten op de techniek. Na 1 uur en 40 minuten kwam de WestArvada van Terschelling ons voorbij. Eigenlijk had ik verwacht dat deze dames ons eerder voorbij zouden roeien, omdat ze maar twee minuten na ons waren gestart. Het bleek dat zij hun krachten beter hadden verdeeld en aanzienlijk makkelijker met de tegenwind konden omgaan. Op dit laatste deel van de race zijn ze dan ook dusdanig op ons uitgeroeid dat ze voor ons eindigden in het klassement. Na het passeren van de Rengerspôle ( waar we de nodige aanmoedigingen van supporters mochten ontvangen) en Trije hûs, kwam zo mogelijk het zwaarste deel nog op het Prinses Margriet kanaal. In mijn beleving heeft dit deel van de race nog nooit zolang geduurd. Toen we weer enigszins in de luwte van Grou kwamen, werd alles wat we nog in ons hadden eruit geperst.

Na 2 uur en 33 minuten roeien kwamen we als vierde sloep over de finish. Snel werd een plekje aan de kade gezocht. Hierna konden we ons verheugen op een warme douche. Toen iedereen er weer (enigszins) fris uitzag en rook, hebben we eerst met z’n allen een welverdiend biertje in de sloep gedronken. Deze smaakte extra lekker omdat we die de hele race als extra balast ook mee hadden gesleept. Ook lieten we ons de worst goed smaken die door Willem Scholte bij het passeren van het sluisje, in ons sloep was gegooid.

Om half vijf schoven we aan voor de roeiers maaltijd, welke zoals altijd in Grou goed smaakte. Toch wel nieuwsgierig naar het resultaat, was het nu wachten op de uitslag. Bij de prijsuitreiking bleek dat we vierde in het over all klassement waren geworden. Een resultaat waar we gezien de omstandigheden eigenlijk wel tevreden mee mochten zijn. Op maandag bleek echter dat er een fout was gemaakt en dat we als derde waren geëindigd! Dik tevreden dus!! Op naar de volgende wedstrijd op 19 april in IJmuiden.

TB

Sloeproeivereninging Tréwes
ADRES:
Harmen van Meekeren
Easterboarn 5
8495 NB Aldeboarn
Email: bestuur@trewes.nl

Privacy verklaring