Sloeproeivereniging Trewes Friesland

2008 IJmuiden T1

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Na een vrij rustige “winter” zonder noemenswaardige incidenten, werd het trainen op 10 maart hervat. Er werd naast het nodige onderhoud aan de sloep een rugbyclinic bij de Feanster Rugby Club gehouden maar daarbuiten was het allemaal kalmpjes tijdens het roeivrije seizoen. De hoogtestage naar een ski oord ergens in Oostenrijk werd slechts door een handjevol T1-ers volbracht.

Hoewel het bergdorpje waarschijnlijk een jaar nodig heeft om te herstellen van dit bezoek, vielen er geen gewonden. Saai dus! Op een blauw uitgeslagen apfelstrüdel na, wel lekker eten en drinken heb ik me laten vertellen. Ach,.. Schnapps d’r uber en starten aan een nieuw roeiseizoen.

De bezetting in de sloep is meer dan goed. Er zijn enkele herintreders die de resultaten bij het NK afgelopen jaar wat magertjes vonden en zich maar weer eens wat moesten bemoeien met het gezelschap senioren. Ja,ja, senioren. Het aantal –jonge- veertigers is afgelopen jaar wederom gestegen maar nog steeds denkt geen van die ouwe knarren eraan om de riem aan de wilgen te hangen.

Stuur Harm is echter na een paar weken trainen nog niet bijster enthousiast. “Hjim bin d’r làng net!!”

Bij de wedstrijd in Grou blijkt het gelijk van Harm op een bijzonder pijnlijke manier! Een elfde plek! Hoewel we allemaal vinden dat de jonge honden (ook daar is inmiddels het piepjonge van enkele roeiers af) van de Tréwes 2 ons zo langzamerhand eens te grazen moet nemen, houden we ze in Grou nog net van ons af.

In al onze arrogantie vinden we die elfde plek toch wel wat beneden onze stand en we onderwerpen ons geheel en al vrijwillig aan een straftraining direct na Grou!! Na een teamsessie waar menig crisismanager jaloers op zou worden, worden vingers op zere plekken gelegd en strategieën doorgesproken.

Harm jaagt ons vervolgens terug door Irnsum en PM-kanaal over. Over een kilometer wordt meteen een tijd van 2,63 m/sec geklokt. Dat lijkt er meer op!! Het kan dus nog steeds!! De hele training wordt er onderling streng gecoacht en na afloop is het tussen de oortjes behoorlijk opgeklaard….. pffff.

Voor IJmuiden wordt er weer een busje besteld. Ajj,.. bij onze gebruikelijke verhuurder zijn de T2 mannen ons te snel af. Een veeg teken???

Bas heeft nog wel een dikke turbobus staan waarmee we ons graag tot onder de rook van de Hoogovens laten rijden.

Traditiegetrouw zorgt Jelle voor de catering en onder begeleiding van onze eigen local “Mokummer Theo” rijdt Jelle in een recordtijd naar IJmuiden. Theo zal ons vandaag sturen en hij heeft daar vooraf het nodige werk van gemaakt. Alsof we rondetijden in Thialf moeten schaatsen, zo heeft Theo verschillende schema’s gemaakt. Kilometertijden omgerekend naar meters per seconde in verschillende scenario’s. Theo is van plan ons op dezelfde manier over het heen-en-weer parcours van IJmuiden te jagen zoals Harm dat bij onze straftraining deed!!

Op slag de vertrouwde gezichten van onze CEO’s Arjen en Camiel. Daarachter de vrije jongens, ondernemers Teije en Jelle. Melis verschijnt achter Teije met frisse coupe en bijgeknipte snor. Maritieme Harm Mulder roeit niet alleen naast Melis maar regelt daarnaast het nodige voor JR-shipping vanaf de derde doft… Just Married Jeen heeft voor vandaag zijn liefje even uitgeblokt en zal deze race weer even headbangen met Bold is Beautifull Lammert.

Stuur Harm kon vandaag dan wel niet mee,… z’n vrouw Idske is de volledige dag in onze gedachten dankzij haar superlekkere wonder appeltaart. Daar presteren we altijd goed op!!

De voor één keer per jaar tot plaatselijke hotemetoten gepromoveerde ijzergieters van Corus leiden (of was het lijden) het evenement met dictatoriale trekjes in goede banen. Wij Frije Friezen hebben na het kranen een uitgelezen plekje voor de bus gevonden. En aangezien geen van de ruw bassende “officers in charge” ons maant weg te wezen laten we de bus zo ongeveer onder kraan staan. (Naderhand blijkt de moderne versie van veldwachter Zwart op mountainbike ons bekeurt te hebben voor parkeren op de (2 tegel brede) stoep). Deze heldendaad zien we reeds voor de start. Ach,… we zijn gezellig weg en gedeeld door tien staan we voor een gemiddeld dagtarief betaald parkeren.

Theo houdt niet van treuzelen en na kort een paar slagen inroeien liggen we al aan de startlijn met de Evert Deddes en de Steenbok. Direct na de start gaat de zweep erover. Een hoog slaptempo maar wel beste klappen maken. De riem in hoog tempo terug en dan de volgende klap. We zien dat de Deddes en Steenbok niet bij ons weg kunnen komen. Sterker nog we zitten met z’n drieën als aan een touwtje. De Steenbok op kop, dan wij en direct daarachter de Deddes. De Steenbok roeit dan enkele meters op ons uit maar zodra onze 8 pitter warm is pakken we de verloren meters terug. Dan ziet Theo een gaatje en zet hij de T1 brutaal tussen de basaltblokken en de Steenbok. Ha heerlijk,… even een spelletje riemen tikken. Theo zet door,…. brult ons toe extra kracht te geven en dan zijn we er voorbij. Ook de Deddes blijft aanpikken. Hoewel we roeien op één van de saaiste roeitrajecten laten Theo en de stuurlui van de Steenbok en Deddes fraaie staaltjes stuurmanskunst zien. Een prachtig tactisch steekspel ontspint zich tussen de stuurlui. Weer verschillende kilometers verder flikt de Steenbok stuurman hetzelfde kunstje als wat Theo eerder deed. De Deddes gaat mooi in het zog mee. Prachtig!

De sfeer in de sloep is best. We voelen dat onze oude dame weer loopt. Hoewel we niet vol continue het hoge tempo kunnen volhouden weten we het steeds weer op te pakken. Het rendement van de “straftraining”. We weten wat ons te doen staat en dwingen onze lijven dit uit te voeren!! Heerlijk!!

Ondertussen roeien we in op de T2 en komen de eerste sloepen tegen die het keerpunt reeds hebben gehad. Wanneer we onze meiden zien schreeuwen we wat bemoedigende woorden en richten ons op het keerpunt. Zodra we dat hebben gehad is het even moeilijk om weer in het goede slagritme te komen. Hoewel de Deddes wat weggeroeid is pakken we de Steenbok weer. In de verte zien we de Twirre komen. Mooie richtpunten. We willen uitroeien op de Steenbok en de Twirre voorblijven tot op de finish. De kilometerborden aan het Noordzeekanaal helpen ons een beetje in te schatten wat we nog moeten doen om dit te realiseren. Bij 1 km weten we dat het nu nog ongeveer 800 meter tot de finish is. Tot aan de finish kunnen we op een beestachtige manier alles eruit gooien wat er nog in zit. Wanneer we dan over de finish komen kunnen we half kotsend van de doften op de vloer zakken en heel even bijkomen…..

Voor we het goed en wel in de gaten hebben hangen er al hijsbanden om de sloep en ligt deze al op de kar. De kraancoördinator heeft nu een extra strenge zonnebril opgezet en maant ons nu te vertrekken. Een stukje van Idske haar appeltaart kan hem niet in een wat mildere conditie brengen. De omzet die we graag aan de organisatie gegund hadden moeten we nu overmaken aan justitie. We besluiten dus maar te vertrekken richting Friesland.

Het eerste stukje is het vrij rustig. Het gebrek aan een lekkere douche (we willen niet uren moeten wachten) maakt dat we even op een andere manier moeten bijkomen. Wanneer we echter een minirotonde tegenkomen en deze wat vaker ronden dan strikt noodzakelijk zit de stemming er helemaal in. Zodra Miriam dan belt met de uitslagen kan het helemaal niet meer stuk. 3e overall, 1e in de klasse!! In onze feestbus maken we een prachtige toeristische route, inclusief bollenvelden, nieuwe aquaducten en rondje Snekermeer naar ons schiphok.

Met de complete ploeg prikken we dan nog wat kilo’s spareribs, biefstukken etc in de Kromme Knillis in Akkrum en kunnen we allemaal toch nog mooi op tijd bij moeder de vrouw op de bank neerzakken. Zo lust ik er dit seizoen wel meer!!

LT

Sloeproeivereninging Tréwes
ADRES:
Harmen van Meekeren
Easterboarn 5
8495 NB Aldeboarn
Email: bestuur@trewes.nl

Privacy verklaring