Sloeproeivereniging Trewes Friesland

29 april 2008 HT race T3

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

De HT perikelen beginnen voor ons op dinsdag avond 29 april met de metamorfose van baggerschip Zeus. Als een goed geoliede machine wordt dit schip in een aantal uren, door de diverse aanwezige trewes leden, omgebouwd tot slaap en verblijf schip.

Schipper Pier Osinga kan dan alvast op woensdag koers zetten naar Terschelling en daar het schip afmeren op ons oude bekende plekje naast de feesttent. Op donderdag moet ons sloep naar Harlingen gebracht worden, en moeten we ons start nummer halen. Op vrijdag 2 mei is het dan zover! Vanwege de vroege starttijden dit jaar lukt het niet om tevoren voldoende te eten. Terwijl we wachten tot iedereen om 06.00 in Aldeboarn aanwezig is werken we allemaal een Power Bar naar binnen. Deze energie reep bevat evenveel koolhydraten als 3 boterhammen. Samen met nog wat bananen moet dit voldoende brandstof geven om een flinke inspanning te leveren.

Wanneer we in Harlingen aan komen is het er al behoorlijk druk met collega roeiers.

Er zijn ook een verslaggever en een cameraman van Omrop Fryslan aanwezig om ons herenteams te filmen gedurende deze dag.

Na de laatste voorbereidingen, settelen we ons rond 07.20 in de sloep. Iedereen kan zich in orde brengen voor de race en we kunnen nog wat gaan inroeien. Er worden onderling nog wat bemoedigende en motiverende woorden uitgesproken, hopende hiermee de zenuwen wat te laten afnemen en het vertrouwen in een goede afloop te laten toenemen. Met vier debutanten aan boord is deze peptalk dan ook wel nodig.

Wanneer voor ons om 08.05 het starschot klinkt zijn we dan ook blij dat we los kunnen.

Zodra we uit de beschutting van de pier komen, blijkt de zee toch vrij onstuimig te zijn.

Dit is voor een ieder van ons wennen, en zeker voor de nieuwelingen. Het lukt dan ook niet om lekker te roeien, en de teams waarmee we gelijktijdig zijn gestart lopen al snel op ons uit.

Het eerste uur van de race heb ik als het zwaarste deel ervaren. Met een ontzettende last van verzuring in de onderarm, kon ik niet lekker roeien. In mijn hoofd was ik al bezig dat dit echt de laatste keer zou zijn. Na ongeveer veertig minuten roeien kwam de trewes 1 ons al voorbij. Zij waren 5 minuten na ons gestart en het zag er bijzonder goed en krachtig uit.

Terwijl iedereen voor zich zijn moeilijke periodes lichamelijk en geestelijk doormaakt, ploeteren we voort. Na een dik uur roeien blijkt dat Miriam misselijk is en dat haar maaginhoud tussen haar benen door in de sloep word geledigd. Terwijl ze zo wit als een vaatdoek meldt dat Gerrit dit moet wegspoelen, probeert de rest zo goed mogelijk door te gaan. Na het braaksel enigszins te hebben weggespoeld, en ik mijn handdoek erover had geworpen, konden we ons weer concentreren op het roeien. Het tweede deel van de race verliep gevoelsmatig beter. We hadden zijwind en konden inmiddels beter met de golven omgaan. Toch viel het tegen om een mooie slag te roeien en dit dan ook nog eens vol te houden. Na 2 uur roeien melde Gerrit dat we halverwege de race waren, dit bleek dus ook het zwaarte deel te zijn geweest. Op de vliestroom hadden we voorgaande jaren wel ruwer water meegemaakt nu dit viel gelukkig mee. Al vrij snel zag ik over mijn rechter schouder Vlieland liggen. Maar dat je je op de afstanden verkijkt, bleek ook nu wel weer. Het duurde nog een behoorlijke poos voordat we in het schuitengat waren. In dit nauwe ondiepe deel hebben we nog enige strijd met de dames van de Benwijvis geleverd. We kwamen zij aan zij liggen en hun stuurman dwong Gerrit om meer ruimte te geven. Deze ruimte was er echter niet wat resulteerde in enig gehak met de riemen in elkaar, en de nodige krachttermen. Iedereen van ons was zo kwaad dat we hier geroeid hebben als gekken. Toen ze ons uiteindelijk voorbij waren konden we dezelfde koers als hen varen. De Terschellingse stuurmannen hebben toch meer ervaring met de stromingen en dit pakte voor ons goed uit. We kwamen mooi voor de havenmond van Terschelling terecht. Op de pier stonden de ouders en vriend van Marije met een spandoek waarop te lezen viel; Marije is binnen, Trewes 3 gaat winnen! Door het gejoel en de aanmoedigingen werd je overspoeld door emoties. Het zat er bijna op, nog alles uit de kast tot aan de finish. Toen voor ons de toeter bij de finish klonk was dit een enorme opluchting. We hadden het gehaald !!! Voor ons debutanten een geweldige ervaring. We mochten van de havenmeester helaas niet meteen door varen naar ons schip, maar moesten eerst nog even langs de kant wachten. In de luwte van de MS Ameland was het goed vertoeven, iedereen kon langzaam weer een beetje op adem komen en zich weer wat meer mens gaan voelen. Al vrij snel konden we doorvaren naar ons schip. Nadat we allemaal uit de sloep waren geklauterd, konden we ons op de kade verheugen op de nodige aandacht van de supporters die waren mee gekomen. Omdat het mooi weer was had iedereen ook niet zo de behoefte om meteen de douches op te zoeken maar kon er eerst een praatje gemaakt worden.

De rest van de dag werd op het schip doorgebracht, zittend op het dek van de zeus, genietend van de zon, het bier en het goede gezelschap.

Na een fantastische vrijdag was het afwachten wat de zaterdag ons zou brengen. Met wederom geweldig mooi weer konden we ons middag programma afwerken. Ditmaal konden we golfen, vliegeren en handboog schieten, een groot succes.

De tijd was voorbij gevlogen en al spoedig liep het tegen 8 uur ’s avonds, bijna tijd voor de prijsuitreiking. Met de nodige spanning was het nu afwachten hoe we hadden gepresteerd.

We hadden gehoopt op een plaatsje bij de eerste tien, maar je zult maar net elfde zijn geworden en niet worden opgenoemd. Gelukkig was dit voor ons niet aan de orde, we waren als zesde geëindigd! Een geweldig resultaat waar we trots op mogen zijn, zeker gezien het feit dat er vier debutanten in de sloep zaten. Dit smaakt naar meer!!!

U hoort nog van ons!!

TB

Sloeproeivereninging Tréwes
ADRES:
Harmen van Meekeren
Easterboarn 5
8495 NB Aldeboarn
Email: bestuur@trewes.nl

Privacy verklaring