Sloeproeivereniging Trewes Friesland

2008 Maasrace T1

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

“Old Boys…”

7:00 s’ochtends het doelhof Aldeboarn, de lange zit aan het terrasje en rekt zich nog maar eens uit, de nije komt aangesloft, iets te laat naar bed gegaan zo blijkt. Even later zijn ook Joep, meanmachinemelis, Mokum, mr Stihl (figurerend in o.a. de texas chainsaw massacre) present.

De gasboer komt aangeknort met het busje van Moll. Tassen erin en rijden maar. Old sailor Tsjerk is weer eens als vanouds onze stuur. Schuddebuikje heeft de koffie en koelbox klaar, de sloep wordt aangekoppeld en rijden maar, op onnavolgbare wijze richting Rotterdam of Utrecht (?) met hulp van trio dom, dommer en domst voorin.

Vanavond staat er schelpensoep op het menu, bij het kranen van de sloep bleek het vermoeden van ‘it rint as in kroade’ en ‘der hinget in dûtser ûnder oan’ terecht: de 3 maanden dat de oude maagd niet onder haar rok had laten kijken was er het nodige aangegroeid: epileren dus! met plamuur en schepnet. De doggersbank was er niks bij volgens de ingewijden.

Na de nodige koffie en slap geouwehoer was Rotterdam dan toch nog bereikt, met twee kranen sterk werden de ca 50 deelnemende sloepen vlot gekraand en lagen we allemaal in de klotsbak van de St Jobshaven voor het Maritieme opleidingsinstituut van RTC.

Tegen half 12 werden we gesleept richting de Erasmusbrug alwaar we bij de kop van zuid even mochten passagieren tussen de wereldhavendagen bezoekers. Na een aantal heerlijke porties poffertjes de konten maar weer ingevet en de bidons in het gelid. Om 1 uur het water op. De kudde sloepen moest wachten alvorens het startsignaal werd afgegeven. Een containerbak welke nog wat kliko’s moest lossen lag in de geul, de aanwezige havendienst en begeleidings rubberbootjes hadden moeite de sloepen in het gareel te houden, de wind en stroming maakten het er niet makkelijker op. Dan mogen we oproeien naar de start! Als brullende buffels raggen we naar de start, HOOOOOO vol in de ho-ijzers, dan zien we een rode fakkel, het startsignaal volgt direct daarna, onhoorbaar in het ontbrekende geweld van 400 niet meer te houden roeiers. We liggen op een perfecte startpositie, vooraan in het (ge-) veld en trappen vol op de voetplaten en hangen aan het hout.

Door het gelijktijdig starten van alle sloepen is binnen het eerste kwartier de scheiding en volgorde bepaald. Wij pakken strak de binnenbocht, nemen zelfs de binnenbocht van de Koningshaven om daar de minste tegenstroom te hebben en reupen langs de feijnoordskade over de nieuwe maas om de brienenoord heen. Daar is het zweten geblazen, we strijden met ’t oude Dock en de Antony van Hoboken. De kuubskisten uit Rutten in de Razende Snol zitten we ‘deun op é kont ‘ maar we weten ze net niet klop te geven. Achter ons zien we de rechtstreekse concurrenten verder afzakken: de Arad van Terschelling moeten we per se voorblijven om ze te kunnen pakken en om voor de NK titel te blijven gaan.

Het Zuiddiep is tropisch warm, geen wind meer op de snufferd en wel het geschreeuw van Tsjerk over je heen, zweten dus, dan onder de Brienenoordbrug door en de nieuwe maas weer op, richtings rondingsboei. Voor ons uit zien we o.a. de orkaan en twirre. We klokken twee minuten voorsprong op de Arad, het loopt volgens plan! We moedigen elkaar aan en als een kudde galijslaven houden we al tellend de stemming er in. Dan met de stroom mee maar tegen de wind in om opnieuw onder de Brienenoordbrug richting de Maasboulevard. Dan duiken we de Haringvliet binnen en zetten de laatste tandjes bij. Publiek op de kade moedigt ons aan, we weten dat het lastigste stuk nog komt: als we de leuvehaven weer uitvaren en op de maas in de ballenbak komen met heen en weer stuiterende golven a.g.v. water taxis’s, marinegespuis, veerboten en ander interfererend geweld. Het is dan nog 1,5 kilometer langs de kade: eerst langs het marine fregat, dan een containerboot en dan de Sedov. Benng, daar is de finish.

De rest is history, we hebben het geflikt: voor het eerst de 1e plek in Rotterdam! Ruim 2 minuten voor de Arad (4e plek) en we laten ook de Brijbekjes en het herrezen sloepweesje op een 2e en 3e plek achter ons.

Tevreden keren we na een uitstekende maaltijd en dito douche (dank STC en organisatie!!) weer noordwaards. Onderweg besluiten we helemaal in de schoolreisstemming te blijven om een oude schoolbus te inspecteren op mogelijkheden van ongeregeld groepsvervoer. De stemming is uitstekend en bijna wordt ter plekke de Moll bus achtergelaten voor een ludieker transportvehikel. De totale lengte van bus + oude dame geeft echter wat beperkingen (metertje of 20) en ook het afwezig zijn van een rempedaal is niet bevorderlijk voor de verkeersveiligheid. Onder het genot van een hapje& sapje (met dank aan schuddebuikje) reizen we dan eindelijk via Utrecht huiswaarts alwaar we nog even nazitten bij Moeke.

Volgende week nog maar zo’n klapje….

CH

Sloeproeivereninging Tréwes
ADRES:
Harmen van Meekeren
Easterboarn 5
8495 NB Aldeboarn
Email: bestuur@trewes.nl

Privacy verklaring