Sloeproeivereniging Trewes Friesland

3 mei 2006 Grou T1

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Na een tegenvallend slot van vorig seizoen is er afgelopen winter hard gewerkt aan het herstel van de Trewes 1 ploeg. Was het 2 jaar geleden nog onze oude dame die gerestaureerd moest worden, nu waren we zelf aan de beurt.

Trainingskampen in de sneeuw, avond aan avond in de sportschool, wampex-en,…. Niets was te gek. Niemand werd ontzien. Blessures getrotseerd. Het doel heiligde de middelen,…of eigenlijk was er niets heiliger dan ons doel: In 2006 het gat met de Brijbek dichten!!

In een totale trance werd naar IJmuiden toegewerkt. In een totale trance werd IJmuiden geroeid en in diezelfde trance werd er geen verslag van IJmuiden geschreven. Ontwaakt uit deze schemertoestand kan ik u melden dat het naar meer smaakte. Met de nieuwe topper Twirre op plaats 1 waren we dik tevreden met onze tweede plek. De Brijbekken waren blijkbaar nog in winterslaap maar we verwachtten dat ze daar spoedig uit zouden ontwaken.

Jammer jammer jammer was het dat onze gedoodverfde jongere opvolgers uit Tréwes de reis naar IJmuiden niet maakten. Het team is namelijk onherkenbaar. Nog steeds dezelfde koppies maar nu met een winnaarsblik!! Ze trainen als echte kerels en hebben ook in het team een andere wind waaien. De dood of de gladiolen!!!! Gelukkig werd ons geduld niet al te lang op de proef gesteld. Grou!! Daar kon heel sloeproeiend Nederland kennismaken met alweer een naar prijzen hongerende groep peddelende fanaten uit Aldeboarn. Tréwes 2!

Woensdagavond 03 mei roeiden we met de nieuwbakken T1 teamleden (Menthal Mokummer Theo en Freaky Franke) de Grand Old Lady naar Grou. Daar was al een ereplaatsje vrijgehouden om aan te leggen maar helaas was de aanlegsteiger niet op onze breedte berekend. Anyway,… het was al mooi dat de burgemeester van Sloeproeiend Grou, Sierk Biegel, het welkomstcomité vormde, samen met de kok van Stayokay die Teije alvast een menusuggestie wilde doen. Na enkele beleefdheden vertrokken wij snel per Voyager via Terherne naar Aldeboarn om het wedstrijdplan daar nog eens door te nemen. Onderweg deed de eigenaar van het al eerder genoemde ruimtevaartuig nog een poging zijn vervoermiddel aan de man te brengen. Onder het motto ‘voel de acceleratie eens’ verraadde de boordcomputer een verbruik van 1 op 2½. Dat bedoelen ze dus met een 3 liter!! En plotsklaps waren er geen serieuze kopers meer!!

In hotel Aldeboarn volgden de voorbesprekingen. Ondanks het feit dat we eerder dit jaar een voedingsdeskundige op visite hadden, werd het vertrouwde gehaktballenstapelen in ere hersteld. Kroegbaas Roel sponsorde zelfs een tweede balletje…mmmmm

Zaterdag 6 mei.

Zoals altijd heeft men in Grou het zonnetje mooi op tijd besteld. Het is weer prachtweer.

Terwijl mijn persoonlijk begeleidster mij naar Grou rijdt, zie ik mijn mederoeiers op hun fietsjes naar Grou ploeteren. Ik becijfer dat dat waarschijnlijk zomaar een dikke 6 watt kan gaan kosten. En dat allemaal voor een extra biertje na de wedstrijd!!

In Grou voelt het altijd een beetje als flaneren! In een heerlijk zonnetje een beetje doelloos langs de sloepjes kuieren, altijd op zoek naar wat dom geouwehoer. De mannen van de Deddes stralen van zelfvertrouwen. Driekwart van het succesteam is weer terug in de sloep en na een trainingskamp van een week in de wateren rondom Grou moet dit weer leiden tot een terugkeer in de top. Ach,zo is er met elke concullega wel wat te bespreken. Een heerlijke manier om de tijd tot de eerste start te doden!

Harm geeft op een gegeven moment het sein dat we in de sloep moeten komen. In een ultrakorte periode is Bijke II toch de onbetwiste baas van het team geworden. Onze riemrubbers hebben we in een tijdsbestek van een week of zes volledig aan gort geroeid. Het is de vraag of wij zoveel power in de slag leggen of dat het gewoon waardeloos materiaal is gebleken. De nieuw aangeschafte rubbers blijken een paar centimeter te breed zodat we het vandaag nog met het oude spul moeten doen. Alleen Jelle,… die kan dat niet uitstaan en peutert uit zijn geheugen nog wat breipatronen. Hij haakt, freubelt, knoopt, maakt overslagjes, hanteert de hamer en zowaar….. er ontstaat een kunstwerk dat vandaag zijn riem moet beschermen. Trots kijkt Jelle de kring rond, wachtend op complimenten van zijn ploeggenoten. Hij oogst absoluut waardering voor zijn werk al is het alleen al om de lachbui die hij ons bezorgt.

Nadat de allerjongste generatie toekomstig Tréwes leden is uitgezwaaid (er waren er toch wel zo’n 10 op de kade) strekken we onze spieren even langs de hoog opgestapelde Halbertsma pallets.

We mogen starten naast de enorme Barkas uit Delfzijl. Een prachtschip. Hoewel we 14 jongens en meisjes aan de riemen tellen, blijken ze nog niet over voldoende PK’s te beschikken om ons bij de start bij te houden. Wel mooi hoor,…. Zo’n slagschip naast je. Te vriend houden die Grunningers,… wanneer zij je als prooi uitkiezen en op ramkoers liggen dan ben je verkocht!!! Ze merken het waarschijnlijk niet eens wanneer ze over je heen denderen met die enorme bak.

Vanuit de start roeien we snel eenzaam en alleen over Pikmeer en Wijde Ee richting het eerste sluisje bij de Jans sloot. Er staat een strakke wind waardoor we onze slag verkorten. De riemen wat naar binnen en het tempo omhoog. Volgens Twirre, Brijbek en Azorean High levert een kortere riem met een hoger slagtempo een hoger rendament dan de door ons tot dusver gehanteerde lange klappen puur op kracht. Het voelde ook in IJmuiden al goed aan en ook nu merken we dat het wat kortere slagje het goed doet in de strakke wind die we moeten trotseren.

Bij het sluisje aangekomen is er tijd om snel een slokje te nemen en dan weer op te pakken. De koppies staan goed en Harm zweept ons op naar grote hoogten. In het lange stuk naar De Veenhoop, door de Goëngahuistersloot, is de wind een verkoelende bries. Het roeit daardoor heerlijk en voor we het in de gaten hebben zijn we de Veenhoop al gepasseerd. Dan beginnen we aan de Hooidamssloot waar we in vorige edities al menig slag om de vierkante meters hebben geleverd met plezierboten, zeiljachten en andere sloepen. Merkwaardigerwijs blijven echte confrontaties en hachelijke situaties dit jaar uit. In het hele traject tot aan de Folkertsloot zijn we een paar keer uit slag door bikini-meisjes. Zodra iemand roept: ‘koppen yn it skip’, kijken we allemaal nieuwsgierig om ons heen. Er moet dan A: een sloep, of B: een mooie meid in de buurt zijn. Gevolg: Harm telt niet meer op slag of slag roeit niet meer op tel…. Wat het ook mag zijn: Op dat moment zijn we allemaal weer wakker en na een paar misslagen is iedereen weer geconcentreerd met z’n taak bezig. Camiel ontpopt zich op verzoek als ‘wetterspetter’ door met z’n riem voor een verkoelende douche te zorgen. Heerlijk om af en toe een douchje te mogen ontvangen van onze lange bixboer. Hier en daar dreigt de man met de hamer aan boord te stappen. Als team staan we dit echter niet toe en verwijzen we hem naar Twirre en Brijbek. Op het laatste deel van de route hebben wij het sloepweesje in het vizier en heeft de Twirre ons als ultieme prooi in beeld. Oh, oh, oh,… wat had ‘die nije stjoer’ van ons nog een prachtactie in petto. Heel sluw positioneerde hij ons aan de binnenkant bij het sloepweesje. Toen we vervolgens een bocht moesten maken kon het sloepwezen niet de ideale lijn volgen en werd naar de buitenkant gedwongen. Wow,… Schumacher gelijk. Fair maar heel verradelijk…..

In de laatste kilometers zien we de Twirre met een dikke snor voor de boeg op ons afkomen. Pure idiotie hoe die Makummers op dit moment roeien. Na een dikke twintig kilometer lijkt het alsof ze aan een sprintwedstrijdje bezig zijn… Verdorie, we willen niet dat ze voor ons eindigen en dus wordt het laatste restje energie uit de tenen gehaald om totaal leeg en afgemat te finishen. Rochelend, kokhalzend stort ons halve team op de vloer van de sloep. Harm moet maar zien dat ie een plekje weet te vinden….

Een paar minuutjes later komen we weer wat bij en zien we dat een nieuw ritueel zijn intrede doet in het sloeproeien. Na aankomst zien we bij diverse sloepen verschillende bemanningsleden hun maaginhoud schenken aan de wateren waarop ze net een martelgang van enkele uren hebben beleefd. Mooi toch, zo’n geste!

Dan is het wachten……

En alweer ontkom ik er niet aan te melden dat het wachten op de prijsuitreiking in Grou allesbehalve een straf is. Accommodatie; super. Eten; super. Sfeer; geweldig. Het weer; helemaal top!

Nadat alle mogelijke scenario’s met evenzoveel concurrerende teams zijn doorgenomen, komt dan het uur der waarheid. Onze vrouwen zijn terug aan de top en hebben weer laten zien dat ze er nog steeds zijn! 1e! Dan blijken wij 3e achter de Twirre en Brijbek. Vooral de Twirre zat heel dicht op de Brijbek. Deze uitslagen zijn veel mooier dan afgelopen jaar waarbij de Brijbek vermogens roeide die niet te evenaren waren. Nu zit alles en iedereen behoorlijk dicht op elkaar en is er van alles mogelijk. Het grootste bewijs daarvan is de vierde plaats van onze 'youngsters' in de Tréwes 2 en ook Marcel is met de Deddesploeg weer terug waar ze horen. In de top 10! Wij zijn binnen Tréwes supertrots op de T2-ploeg. Een geweldige 4e plek op nog geen minuut van ons. De jonge kerels zullen er alles aan doen om de aanval voort te zetten en proberen ons naar het bejaardenhuis te roeien. Ook de Twirre en Brijbek zijn voorbestemd om voer te worden voor die helse Tréwes 2 ploeg!! Wie het ook wordt,…. We beloven dat er dit seizoen zeker nog een eerste plaats naar een Tréwes mannenploeg zal gaan. We mikken op de HT! Maak je borst maar nat.

LT

Sloeproeivereninging Tréwes
ADRES:
Harmen van Meekeren
Easterboarn 5
8495 NB Aldeboarn
Email: bestuur@trewes.nl

Privacy verklaring