Sloeproeivereniging Trewes Friesland

2005 Grou T1

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Woensdagavond brengen we de Tréwes 1 naar Grou. Vanuit onze thuishaven roeien we via Jirnsum en komen onderweg de Zeeotter 2 tegen. Mooie sloep, zelfverzekerd slagje,… wie zijn dat toch vragen we ons af. Zit hier een compleet nieuwe ploeg in? Je leert je directe concurrenten toch behoorlijk kennen en weet met wie je waar en wanneer rekening dient te houden.

De Zeeotter 2 is er dit seizoen in één keer bij! Maar eens even in de gaten houden, die mannen. In Jirnsum bewonderen we Tjerk z’n nieuwe aanwinst! Een machtige sleper van dik 15 meter lang. Op ons verzoek krijgt de 8 cilinder Carterpillar een snuifje ether en deze mag zich daarna eventjes laten horen. Wow,… wat heerlijke grom zit daarin. De echte freaks Jeen en Tjerk laten echter weten dat hier een Kromhout in hoort. Geen Amerikaanse toestanden met lange rijen cilinders, maar een sereen lopende machine waarbij je de slagen kunt tellen. Onze achtcilinder dreigt teveel af te koelen en Tjerk maant ons weer in de sloep en aan de riem. In Grou brengen we ons geheime wapen op een mooie rustige plek alwaar ze in alle rust kan acclimatiseren.

Zaterdagochtend, elf uur. Volgens afspraak kom ik bij de plaats waar ons bootje zich hoort te bevinden. GEEN SLOEP!! AAARGHH… Gejat natuurlijk! Terwijl paniek zich van mij meester maakt realiseer ik me dat het enkele minuten over elf is. Ik zie geen fietsen van ons groepje “Bob’s”liggen en krijg dan het vermoeden dat onze “teamgeest” ervoor heeft gezorgd dat ze gewoon met fiets en sloep zijn vertrokken. Wanneer er wat zenuwen in enkele heren zitten, vergeten ze het traditionele “Boarnster kertierke” en zijn op tijd?!? Snel naar het overvolle centrum van Grou dan maar. Siska heeft de smoor in omdat ze me door de gemillimeterde straatjes van het dorpje naar de Stayokay moet brengen. Ik wil geen meter teveel lopen omdat ik elk spatje energie dat ik nu kan sparen, straks wil inzetten (k*tsmoes natuurlijk). Onderweg komen we Rinsejan en Jeen tegen en kan ik een lift krijgen. Wanneer we aankomen zijn er wel rode koontjes van de eerder vertrokken roeiers waarneembaar, maar die komen van de ca. 28 graden. Geen schuldgevoel dat ze ons daar eenzaam lieten staan dus…. Ook Marcel van de Evert Deddes wil blijkbaar nu energie sparen want hij komt met behulp van een rollator voorbij schuifelen. Is dit tactiek, een blessure of gewoon ongein??

Wat hebben die Grousters het perfect voor elkaar. Mooi weertje, unieke locatie, goede organisatie, perfecte sfeer! Wanneer we de eerste starts gehad hebben mogen we ons van stuur HARM!! gereed maken en een paar slagjes inroeien. Harm is zichtbaar nerveus voor zijn “maiden trip” als stuur van de Tréwes 1. Hij stelt zich wel direct op als de leider en zijn commando’s worden dan ook plichtsgetrouw opgevolgd. Terwijl we inroeien zien we de training van een nieuwe tactische manoeuvre bij de Steenbok. Iederen draait zich daar om en verwisseld van bank waardoor de Steenbok plostklaps achteruit roeit. Bakboord wordt stuurboord en de stuurman commandeert vanaf boeg! Geinig om te zien en nog een forse snelheid ook! (NB we hebben dit inmiddels natuurlijk ook uitgeprobeerd. En ja,… het lukte om een forse golf over de spiegel te laten slaan)

Bij de start liggen we naast…… de Zeeotter 2. We liggen goed bij de start en vanaf het startschot kletsen we mooi gelijk, vanuit een stuk of wat fanatieke startslagen, naar onze mooie lange klappen. Verd**** de Zeeotter loopt direct bij ons weg. Ik weet hun Cw en het baart me zorgen dat ze zo makkelijk bij ons wegroeien. Onwillekeurig willen we met ze meegaan... “NET SA HEALWIIS” maant Harm. “JIM KRIJE AANSTONDS WURK GENÔCH” Harm mag direct laten zien dat ie kan sturen. Het is een drukte van belang met watersporters. We snijden mooi strak achter een passerend vrachtschip langs waarna we op weg kunnen naar het sluisje. We hebben dan een lekker verkoelend briesje en alle ruimte totdat we in de buurt van de sluis komen. De Maatslach zit voor ons en Harm eist “EEN TIKJE D’R BY” om nog voor de sluis te kunnen passeren. Direct daarna zitten we in de luwte en loopt de temperatuur hard op. Harm heeft zich goed voorbereid en spuit op verzoek hier en daar met een grote fles water op de bezwete koppen. Ook de riemen worden gebruikt om zo nu en dan een flinke klets water door de sloep te laten gaan. Af en toe lijdt de roeitechniek onder de hitte. Harm kent de Tréwes 1 ego’s en is natuurlijk ervaringsdeskundige. Hij kiest zijn momenten door te roepen dat er allemaal volk aan de kant zit te kijken en dat er veel camera’s op ons gericht zijn. Een toverformule die ervoor zorgt dat riemen weer mooi haaks in het water komen te staan en dat iedereen fraai gestrekt achterover in de sloep komt te liggen. De slag wordt direct langer…..

Na een tijdje zet Harm de joker in door te roepen “IT LEIT FOL MY SLOEPEN FOAR US” en weer wordt er in verborgen reservoirs een beetje extra energie gevonden. We krijgen te maken met behoorlijk wat watersportende tegenliggers, die ons zo af en toe 2 sloep breed zien naderen. Niemand wil een krimp geven en gelukkig schat het meeste bootjesvolk de sportieve strijd op de juiste waarde en probeert zoveel mogelijk ruimte te geven. Een stuurman die met zijn sloep aan de walkant zit stuurt op naar ons terwijl wij geen kant op kunnen. Er zit nog een zee van ruimte aan de walkant waardoor Harm hem aanroept van ons weg te sturen omdat een confrontatie met in elkaar klappende riemen steeds dichterbij komt. Blijkbaar is deze stuur een behoorlijke "arro" en kijkt ie niet op een gebroken riem meer of minder. Hij komt steeds dichterbij en corrigeert zijn koers niet. Arjen ontploft zo ongeveer en begint een “emotioneel betoog” wat men ook wel achterstevoren bidden noemt. Een negatief aspect van onze teamspirit is dat we ons er onmiddellijk allemaal mee gaan bemoeien waardoor we als een krant roeien maar verbaal op hoogstaand niveau communiceren…. Harm neemt met enige moeite de regie weer in handen en krijgt ons zowaar weer aan het roeien. Dat we vervolgens door één van de mooiste stukjes Friesland roeien ontgaat ons vervolgens volledig omdat hier en daar mannen met hamers verscholen staan en zich met liefde op één van de Tréwes roeiers storten. Uiteindelijk komen we weer op groot water en zien we een armada van fanatiek vechtende sloeproeiers. We pakken de Brijbek en weten dat deze marge voldoende moet zijn. Dan zitten de mannen van de Toverbal ons op de kont. We zien dat hun snelheid wat hoger ligt en waarschuwen Harm. Met enig tactisch gemanoeuvreer lukt het hem ons zo te positioneren dat de Toverbal om ons heen kan en we er zelf geen last van ondervinden. Mooi gedaan Harm! Ook de stuur van de Toverbal kan dit bijzonder waarderen en laat dit duidelijk blijken. Dan komt de Orkaan bij ons zitten. Tergend langzaam komen zo om ons heen en er ontspint zich een mooie strijd. We zitten dicht naast elkaar . Doordat het slagritme niet veel van elkaar verschilt waaieren onze bakboord riemen en de stuurboordriemen van de Orkaan een tijdje kunstig door elkaar zonder noemenswaardig contact. Dan komt de Orkaan een tijdje vlak voor ons te zitten maar lopen we toch weer in. Met een bocht in het vooruitzicht, waarbij we de buitenkant moeten houden, besluit Harm dat het mooi genoeg is geweest en kiest een andere koers. Deze krachtmeting heeft het nodige gevraagd waardoor onze stuur besluit om ons geen extra meters te laten maken. Zodra we de eerste bebouwing zien weten we dat het tijd is om de laatste kracht aan te spreken voor een eindspurt en roeien we tot aan de finish nog één keer alles uit de kast. Rochelend, puffend en proestend leggen we aan en proberen af te koelen door de laatste waterreserves over ons uit te storten.

Daarna begint het genieten. De eerste weldaad komt van de douche in de Stayokay. Daarna is het bijzonder aangenaam verpozen op de steiger en het terras. De maaltijd is prima en de prijsuitreiking vormt een mooie afsluiting. We blijken niet alleen in onze klasse te hebben gewonnen maar ook het algemeen klassement. Dit is SUPER!! nadat we al bang waren dit seizoen de eeuwige tweede te worden. De Twirre en Zeeotter 2 blijken het ook fantastisch te hebben gedaan en zijn 2e en 3e. De Twirre laat bij monde van Harry S weten dat, nu de Breibek is verslagen, wij hun volgende “target” zijn. Mooiii!! In september zullen we de strijd voortzetten, te beginnen in Rotterdam!

LT

Sloeproeivereninging Tréwes
ADRES:
Harmen van Meekeren
Easterboarn 5
8495 NB Aldeboarn
Email: bestuur@trewes.nl

Privacy verklaring