Sloeproeivereniging Trewes Friesland

1 mei 2004 Grou T1

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Zaterdag 1 mei, de dag van de arbeid – wordt het ook nog een dag van bloed, zweet en tranen? Om half 12 verzamelen we in Grou, sommigen zijn op de fiets gekomen anderen worden gebracht door het thuisfront. Vandaag roeien we met Tjerk (stuurman), slagen Arjen en Camiel, midscheeps roeiers Teije en Freark en boegen Rense Jan, Melis, Jeen en Lammert. Reservisten LKP, Jelle, AG en Harm blijven deze keer langs de kant.

Onze sloep hebben we woensdag avond in een zware onweersbui naar Grou geroeid, vanuit Terherne binnen door langs Akkrum en Pean naar Grou. Onderweg schuilend in Akkrum onder een brug – (het aquaduct was om praktische redenen niet zo handig).

Achter de jeugdherberg Stay Okay in Grou lagen de meeste sloepen te wachten op de start welke om 12 uur zou beginnen. Nadat de dames van de Trewes 3 zijn gestart zijn wij tegen half een aan de beurt. Om de minuut worden steeds 2 sloepen gestart, totaal zijn er ruim 60 ploegen welke meedoen aan deze wedstrijd over het water tussen Grou en Earnewâld. Het traject is bijna 20 km lang, en voert vanaf Grou over de Pikmar, de Wiide Ie via de Moderige Bol en de Kromme Ie naar Iesicht (veenhoop). Vandaar door de Âlde Feanen langs de Trijehûs over het PM kanaal terug naar Grou.

We starten tegelijkertijd met de mannen uit de polder: de GIA (gang is alles) uit Rutten. Ondanks dat ze hun veredelde kuubskist voor een deel met onze tréwes blauw hebben geschilderd kunnen ze niet met ons meekomen en wij ronden dan ook voor hun de boei bij het theehuis. De zon schijnt vrolijk en nog vrolijker wappert het tréwes spandoek op de boot van Hofstra welke met een flinke club supporters (incl. een cultureel antropologe welke onderzoek doet naar de dorpsgemeenschap in de binnenlanden van Friesland) ons aanmoedigt. We hebben ons allen getooid met flitsende brillen, zonnebrandfactor 25 (geleend van onze kinderen) en de meest futuristische drinksystemen met terugslagkleppen en gekoelde “camel”bags welke ons door de komende 2 uren heen moeten helpen. Drinken is een must wil je ruim 2 uur duursport vol blijven houden in het zonnetje.

Bij het ronden van de wedstrijd boot op de Wijde Ee klokken we de tijd om het verschil met de Ame Gijs uit Hindelopen te kunnen vastleggen. Het lijkt erop dat ze de 2 minuten verschil in starttijd met ons niet hebben weten te verkleinen maar eerder nog hebben moeten toegeven: ze liggen al 20 seconden op ons achter! We bundelen onze krachten en trekken ons met lange slagen voort naar de Modderige Bol. Ongemerkt raggen we de Wetterfretter uit Grou voorbij, vorig jaar wisten we die op de finish nog in een geweldige eindspurt te pakken, nu zitten we qua starttijd dichter op elkaar en komen we ze dus eerder tegen. Vlak voor het sluisje in de Goingahuister sloot zitten we de sloep uit Tersoal (Oksewiel) op de kont, hun stuur Sjoerd valt weg bij het imposante IEN TWA TRIJE FJOUWER….. waar onze stuur Tjerk ons mee aanmoedigt. Het oefenduel van een week geleden op de Terkaplesterpoelen was dus niet voldoende voor deze mannen.

Onderweg komen we ook een dame (Janneke) van de Trewes 3 dames tegen, ze staat op de kant – na de wedstrijd horen we dat ze een spier scheurde bij de start en daarom van de boot is gestapt. De kranige meiden skroeie met zijn zevenen de hele wedstrijd onder aanmoediging van stuurman Gerrit.

Het zweet gutst menig roeier reeds over het gezicht, met de wind mee en de zon op de kop valt het niet mee om je hoofd koel te houden. Op tijd drinken is het credo!

We houden elkaar scherp en verzaken niet. Het luchtig geklede vrouwelijke schoon in passerende zeilboten wordt wel opgemerkt maar degene die er meent een smeuïge opmerking over te moeten maken wordt onmiddellijk de mond gesnoerd “KOPPEN YN DE BOAT!!” Na stug 2 uurtjes bikkelen komen we weer op het PM kanaal, we hebben dan al een hele rits sloepen ingehaald en maken ons klaar voor de laatste kilometertjes. De Steenbok uit Sint Nyk komt ons steeds dichterbij, we zetten alles op alles om deze snelle sloep voor te blijven en beuken de laatste slagen voor de finish eruit. De weelderige blaren welke menig roeier inmiddels op de handen heeft zitten worden bij deze eindstrijd aan pulp geknepen en de stralen vocht spuiten als een waaier tussen de opeengeklemde vingers door. We jutten elkaar op en brullen mee met Tjerk om de bouwvakkers uit Sint Nyk voor te blijven. Ondanks onze maximale inspanning redden we het niet op en ze komen voor ons over de finish. Onze roeitijd mag er zijn 2:13 (vergeleken met 2:19 vorig jaar).

De heren van de Trewes 2 komen met rood bezwete koppen binnen, aangevuurd door Thomas.

Nu is het afwachten tot alle sloepen binnen zijn gekomen en de wedstrijdcommissie de einduitslag heeft berekend op basis van de verschillende handicaps die de eindpositie bepaalt.

Na een smakelijk roeiersmaal langs de waterkant te hebben genuttigd en de nodige (alcoholische) innames om het dramatisch opgelopen vochttekort te bestrijden is er om zes uur de bekendmaking van de uitslag. Sierk Biegel van de organisatie in Grou heeft een enorme hoeveelheid bekers welke aan de winnaars van de verschillende deelnemende klassen wordt uitgedeeld. Het wordt spannend als onze klasse aan de beurt is (hoofdklasse heren A), en ja hoor met toch een vrij ruime marge (ruim 3 minuten verschil omgerekend o.b.v. de handicap) zijn we de roeiers uit Rotterdam en Sint Nyk voorgebleven.

Ook de wisselbeker voor de overall uitslag mogen we dit jaar weer in Hotel Aldeboarn te pronken zetten. Na nog een aantal vrolijke biertjes te hebben gedronken verlaten we Grou om nog een afzakkertje in boarn te nemen. Maandagavond weer trainen en volgende week zaterdag op naar Lemmer!

CH

Sloeproeivereninging Tréwes
ADRES:
Harmen van Meekeren
Easterboarn 5
8495 NB Aldeboarn
Email: bestuur@trewes.nl

Privacy verklaring