Sloeproeivereniging Trewes Friesland

2003 Terherne T1

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

De dood of de gladiolen! Onder dat motto starten de trainingen deze week.

Maandagavond. De Tréwes 1 mag weer van de trailer terug in het zoete water van Fryslân. Omdat de kraan van Oksewiel in gebruik is, wordt ze bij Nes met de trekker van Teije voorzichtig te water gelaten. Nadat we het eerste stukje van Nes naar en door Akkrum even rustig wat losroeien, wordt er daarna nog even stevig doorgetrokken naar ons fraaie blauwe onderkomen bij Oksewiel. De eerste tekenen zijn duidelijk. Iedereen wil zaterdag met het mes tussen de tanden op het eigen water verschijnen. In het boothuis drinken we het biertje wat zaterdag van de Ame Gijs ontvangen werd (bedankt mannen) als beloning voor het behoeden van een parkeerbon en jutten we elkaar alvast wat op.

Woensdagavond. Massale opkomst! Dit noopt Tjerk om de opstelling van zaterdag nog voor de training bekend te maken. Arjen, Camiel, Teije, Jelle, Lykele-Kees, Renze Jan, Jeen en Lammert. Omdat we één riem tekort komen mag A.G. het laatste Ame Gijs biertje verorberen en wordt Harm als mental coach aangesteld. Na een slagje door de nieuwbouw gaan we richting Heresyl. Wanneer we daar onder de brug doorkomen zien we de mannen van de Tréwes 2. Deze draaien in onze richting en als vanzelf ontspint zich een fanatieke training waarbij we het tegen elkaar opnemen. Harm blijkt een prima coach en zet de puntjes op i. Het lukt de Tréwes 2 mannen niet om ons te verschalken maar eerlijk is eerlijk; we roeien wel met negen man.

Zaterdagochtend. Oude dames dien je met respect te behandelen. Omdat we van plan zijn deze dame vanmiddag te pijnigen, willen we ons excuus bij voorbaat maken. We vertroetelen haar daarom vooraf nog even met een poetsbeurt. Eerst even de stoomcleaner erover en dan wordt er met boender, bezem en blote hand een massage gegeven met een zachte natuurlijke zeep. Arjen klaagt dat hij van start wil. Alle adrenaline jaagt zich nu zonder uitlaadklep door z'n aderen. We moeten opschieten want we hebben nog maar kort voordat de wedstrijd zal beginnen. Losjes roeien we op naar Portunes waar alle andere sloepen al klaar liggen. Jelle ziet daar het cadeau van de teamgenoten. Bretels en een compleet drinksysteem. Het lijkt wel een verjaardagsfeest!

We zitten voorin het startveld. De Ame Gijs zal vier minuten na ons van start gaan. De opdracht is duidelijk. Het weer is geweldig, bijna te warm voor onze missie! Dan kunnen we eindelijk aan onze kruistocht beginnen. Schrijver dezes voelt zich wat verkrampt van start gaan. De spanning, het trainingswerk? Er lijken nog enkele roeiers wat problemen te hebben om na de start in het juiste slagritme te komen. Wanneer we onder de brug bij Oksewiel doorgaan en langs ons boothuis roeien komt de energie los. Een mooie lange slag is het resultaat. We halen het Sloepweesje in..... Renze Jan maant ons tot "de koppen yn it skip"! We voelen ons bevrijd en ontkentend en komen vervolgens prachtig vrij te liggen. Al vlot ronden we het kleine eilandje en koersen richting Heresyl brêge. Bij de brug mag bakboord even de riemen los laten en dat geeft de kans om te zien dat het een drukte van belang is. Het geschreeuw, de aanmoedigingen, geven nieuwe energie en we vliegen het Snekermeer op. Vlak voor het starteiland zijn daar de dames van de Tréwes 3. Alleen Tjerk communiceert kort met de vrouwen. Het lijkt even wat moeilijker te gaan wanneer we terug richting Heresyl gaan. We moedigen elkaar aan door te roepen: "Dit is us wetter, wy binne hjir baas!" Tjerk weet daardoor ook precies hoelang we nog moeten en coacht ons voortreffelijk. Ook kunnen we zelf, door de bekendheid, een goede inschatting maken hoe om te gaan met de restanten van onze energie. Weer de brug en wederom arbeidsvitaminen. Enkele minuten later zien we de Ame Gijs onder de brug doorkomen. Wanneer we het eilandje weer ronden kunnen we onze voorsprong inschatten. We weten het: Die laten we niet meer los. Als bezetenen roeien we om voor de Evert Deddes en de Jan Snoek de smalle doorgang voor Terherne in te komen. De Jan Snoek moet daardoor helaas even de riemen los laten maar Tjerk geeft bij het uitkomen van de doorgang alle ruimte aan de beide snellere sloepen. Nu is het nog maar een klein stukje en is het zaak om alle energie die we nog hebben aan te wenden tot aan de finish. Er wordt hier en daar gesmeekt om mee te tellen. De laatste paar honderd meter zitten we er door. De resterende meters zijn een kwelling maar daar klinkt de verlossende hoorn van de finish. Totaal uitgeput drijven we naar de kant. Dan is het wachten op de Ame Gijs. We denken voldoende voorsprong te hebben. Echter, we hebben ook andere sloepen voortreffelijk zien roeien. Afwachten dus! Na het douchen en een pauze zijn we zover om de Tréwes 1 weer naar het boothuis te brengen. Daarna is het wachten geblazen. Tijdens het wachten doen we ons tegoed aan een geweldige roeiersmaaltijd!! Dan is de uitslag daar.... De Ame Gijs wordt derde. De Steenbok is tweede en dan weten we het bijna zeker........ Gelukkig is daar de bevestiging.... Tréwes 1...... eerste. Gejuich alom!! Het kampioenschap blijft open tot en met de laatste wedstrijd in Amsterdam.

LT

Sloeproeivereninging Tréwes
ADRES:
Harmen van Meekeren
Easterboarn 5
8495 NB Aldeboarn
Email: bestuur@trewes.nl

Privacy verklaring