Sloeproeivereniging Trewes Friesland

Jaarverslag 2016 Trewes 2

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Het klussen aan de boot hadden we in 2015 al afgerond, zodat wij na enkele jaren van afwezigheid dit jaar toch maar weer eens in de sportschool zijn begonnen. Elke week werden we hier afgebeuld door een personal coach die een leuke circuittraining voor ons uitgezet. Met veelal lichte spierpijn mochten we ons daarna voor de tv uitsloven met gekke Evert. Die liet ons dan nog driekwartier de heuvels van Italië en Spanje opfietsen. De leukste avond van de voorbereiding was dan ook de dag dat de sloep weer het water in mocht. Begin maart begonnen we met de trainingen op het water. Dit kon ook niet veel later, omdat de eerste wedstrijd in Weesp al snel volgde.

Hoe zouden we het er dit jaar vanaf brengen? Weesp, in de week voor de wedstrijd raakte Beert helaas ziek. Hij moest vervangen worden. Namle wou wel eens op slag, de wedstrijd verliep naar behoren. Er werd lekker geroeid en tot onze grote verbazing hadden we de wedstrijd met een verschil van maar liefst 7 seconden winnend afgesloten. Na 1 wedstrijd bovenaan in het klassement, dat was een situatie waar wij niet op waren voorbereid. Die verrekte lui van Tréwes ook altijd weer hoorden we van mannen uit Makkum en Joure. Waar komen die nou ineens weer vandaan? Ons antwoord was kort, maar droog: Aldeboarn.

Na Weesp kwam de Slag om de Zaan. Over het roeien kunnen we kort zijn, de beweging is immers continu hetzelfde, maar met 1 overwinning in de bûse zat de spirit er goed in. We gingen vol enthousiasme van start, resultaat 3e plaats en 2 parkeerboetes.
De 3e wedstrijd was dichterbij huis, ook in Grou mochten we weer strijden voor een NK-wedstrijd, hier haalden wij wederom een 3e plek. Dit was de laatste wedstrijd als voorbereiding op de HT-race. Tussendoor kwam nog wel iets opmerkelijks. Op één van de maandagavonden in april hebben wij aan het succes van Jannes mogen bijdragen. Laten we eerlijk zijn, het is dat de clip zo mooi gelukt is, anders had hij nooit zoveel views op Youtube gehad. Aangezien we al verwacht hadden, dat een bedankje voor ons optreden teveel gevraagd zou zijn besloten we het die avond er direct maar goed van te nemen. Met als gevolg een lege biervoorraad voor Jannes en al zijn vlees van de Bbq was op. Jannes is die avond zelf nog naar Heerenveen gevlogen om een shoarmaatje te halen. Met Tjitse in de hoofdrol werd het een grote hit.

Dan de HT, deze race begon voor ons goed, direct na de start konden we langzaam maar gestaag weg roeien bij de mannen van Arad. Dit was een goed teken, het gat werd zodanig groot dat het zelfs een klein stipje werd. Namle waarschuwde ons op de Vliestroom al voor teveel optimisme. Je hebt die gasten pas verslagen als je in de haven bent. Helaas kreeg hij gelijk, want bij de ingang van het Schuitegat lagen ze gewoon alweer vlak achter ons. Ja, dit jaar bleek de andere zijde van de Vliestroom voor langzame sloepen iets gunstiger te zijn. In het Schuitegat hadden we niet een optimale positie, waardoor ze ons voorbij konden stomen. Snel liepen ze uit, waarna wij in het laatste deel van de race het gat weer iets konden verkleinen. Desalniettemin was onze doelstelling om voor de Arad te finishen mislukt. Direct na de race werd ons duidelijk dat een plek bij de eerste 3 er niet zou inzitten. Dan hoop je op een 4e plek en jawel hoor, bij plek 4 mochten wij ook op het podium in de HT tent verschijnen. Reden genoeg dus om de feesttent maar goed te benutten. Was het een leuk feest? Wij geloven van wel.

Na de HT gingen we de Kaagrace doen, Arad deed niet mee dus konden we alvast intekenen voor plek 3, dit ging gelukkig op een haar na, net goed. Als we enkele seconden later waren gefinisht hadden we ook zomaar op plek 6 kunnen staan, maar voor de scorebordjournalisten, er was geen vuiltje aan de lucht.

De laatste wedstrijd voor de zomerstop was Terherne. De wedstrijd telde niet mee voor het klassement, maar is jaarlijks een vast onderdeel van onze planning. De sloep begon goed, totdat we bij de Heerenzijlbrug in aanvaring kwamen met de mannen uit Delfzijl. Wij kwamen beide stil te liggen onder de brug, waardoor wij veel tijd verloren, met uiteindelijk een 4e plaats als gevolg. Dit lijkt voor de scorebordjournalisten natuurlijk wel goed, maar ja als van de top 5 alleen Joure en wij meedoen is een 4e plek wel wat magertjes.
De trainingen gedurende de zomermaanden begonnen redelijk. De boot was goed gevuld en in de minste bezette weken van het jaar hebben we enkele trainingen met de T3 gecombineerd. Dit is ons goed bevallen, maar de dames zullen niet van ons bevallen zijn. Eind augustus hebben we de trainingen weer wat serieuzer opgepakt. Wij hebben zelfs nog een woonark vlot getrokken. De ark was voor ons iets te zwaar, maar de omliggende boeien hebben ons veel plezier bezorgd. Eén ervan hebben we mooi richting de Terhernster Poelen geroeid. Omdat dit geouwehoer iets te dicht bij onze achtertuin was, besloten we maar om deze ook weer keurig op zijn plaats terug te leggen.

Na de zomerbreak pakten we de draad weer op. Een eerste krachtmeting in Zwartsluis leverde wederom een 3e NK plaats op. Wat ons nog het beste is bij gebleven is van deze race is: Sjoerdsje. Jawel hoor, daar zat ze weer, gebit wel in of gebit niet in, dat was moeilijk te zien. Gelukkig was ze door een ander team geadopteerd. Oogcontact hebben we maar vermeden, want anders was ze vanavond waarschijnlijk ook bij ons op de najaarsvergadering geweest.

De week erna stond het weekend Zeeland gepland. Eerst mooi wat uren in taxibus omhangen. Bij aankomst in Zeeland wist Alwin het wel heel spannend te maken. Ja, dat we 3e zouden worden was ons vooraf redelijk duidelijk, maar ja dan moet je wel met twee stoppen in de boot roeien. 1 stop raakte wij kwijt onder de vloer. Uiteindelijk zorgde een soort van installatiedop met wat extra rubbertjes van een plaatselijke watersportwinkel ervoor dat wij droge voeten hielden. Net op tijd want wij konden mooi van de kraan ineens naar de startlijn roeien. Dan denk je dat de meest domme actie van het weekend wel bereikt is, maar gelukkig hebben wij ook mensen in ons team die menen door glas te kunnen lopen. Met een enorme dreun sloeg die achterover op de grond. In de feesttent was het leuk, dit hebben we niet allemaal even bewust meegekregen, maar het bewijs werd zondagochtend gevonden. De beker was stuk!

In Makkum heeft de schrijver van het jaarverslag niet meegedaan, maar er zijn ook geen enthousiaste verhalen van bekend. Voor de geïnteresseerden, de FSN heeft vast wel ergens een publicatie van deze uitslag beschikbaar. Deze moest maar snel vergeten worden. Na Veere hadden we al genoeg wedstrijden voor het nk geroeid. Met een 3e plek in 2016 zijn we zeer tevreden. Helemaal als je het afzet tegenover onze trainingsarbeid. Gedurende het jaar was het soms fanatiek, soms wat minder. Voor Amsterdam en Muiden was weinig animo. De mannen met jonge kinderen konden daardoor weer wat uren thuis besteden. Wel mochten we nog aan de start in Leeuwarden verschijnen. Erg leuk om weer eens nieuwe wedstrijd te ervaren. Het voldeed ook goed aan ons ideaalbeeld van wedstrijden. Niet te ver van huis, leuke route, stuur had ook genoeg te doen, een uitdaging om een sloep zo lang mogelijk achter ons te houden en een leuk slotfeest. Omdat de laatste app uit ons team zo rond half 6 ’s ochtends binnenkwam hebben we voldoende bewijs dat het gezellig was.

De sportschool heeft inmiddels alweer tweemaal een invasie Boarnster roeiers over de vloer gehad. Ditmaal heeft Iris alles geregeld en bestaat de groep ook uit dames, een stuurman en 2 Tréwes 1 mannen. Leuk dat we sportief wat meer met elkaar optrekken. Hopelijk kunnen we dit in 2017 samen vervolgen. We zullen in 2017 ons best doen om de prestaties uit 2016 te evenaren, danwel te verbeteren. Oant takommend jier. (Groet AM)

3denltrewes2

Sloeproeivereninging Tréwes
ADRES:
Harmen van Meekeren
Easterboarn 5
8495 NB Aldeboarn
Email: bestuur@trewes.nl

Privacy verklaring