Sloeproeivereniging Trewes Friesland

Tréwes 2 jaarverslag 2017

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

De weken van 2017 begonnen met trainingen bij Switch. Elke week wat spieroefeningen en veel fietswerk moesten ervoor zorgen dat we goed getraind aan het seizoen konden beginnen, maar ja dan moet je wel de boot eens te water laten en niet met een half team de eerste trainingsweken op het water voltooien.

Op 15 april 2017 mochten we dit jaar voor het eerst aantreden in Weesp (Vechten op de Vecht). In een enigszins gewijzigde teamsamenstelling ten opzichte van vorige jaren verschenen we aan de start. Dit jaar keerden we huiswaarts zonder bekeuring, maar met een 7e plaats. Liever hadden we wel een bekeuring en waren we een paar plaatsen hoger geëindigd.

Twee weken later hadden we een semi thuiswedstrijd op de wateren rondom Grou. Veel deelnemers aan de start, omdat het een mooie training voor de HT is. Ook deze wedstrijd eindigden we wederom zonder bekeuring, maar wel weer met een 7e plaats. Stabiel qua prestatie, ook qua trainen, want de boot zat nog steeds niet vol.

Op 13 mei stond de roeirace te Lemmer op het programma. Nu bleek dat het trainen van wat langere afstanden toch wel noodzakelijk is. Als een speer gingen we weg, de eerste keer naar het eind van De Brekken ging super, maar toen we de sloot in mochten kwamen we nagenoeg geparkeerd te staan. Er werd veel werk verzet en met enige moeite kwamen we toch nog Tréwes 1 voorbij. Iets waarvan we begin jaren 2000 trots op waren, was nu een deceptie. Het resultaat is niet vermeldenswaardig.

Onze volgende wedstrijd was de HT, nog iets langer dan Lemmer. Normaal was het altijd vechten om een plek aan boord, nu moesten we door trieste familieomstandigheden van Anton leuren om met een volle boot aan de start te verschijnen. Uiteindelijk bleek Bert Veld met circa 1 training roeiklaar te zijn voor de HT. Met enige kramp werd Terschelling bereikt en daar constateerden dat we wel goed getraind te zijn voor de rest van het programma, oftewel bier drinken en ouwehoeren. Edser werd ontgroend binnen de sloeproeiwereld door ene Sjoerd uit Rutten. Hij wist niet het antwoord op de vraag: Het is bruin en het draait linksom. Nadat Sjoerd zijn tepel goed te pakken had werd deze vakkundig omgedraaid. Later kreeg hij nagenoeg dezelfde vraag over ook iets dat bruin was, maar nu rechtsom draaide. De eerdere sapjes op de avond zorgden ervoor dat het reactievermogen wat te wensen over liet, waardoor het wegduiken niet snel genoeg bleek en de hand van Sjoerd wel snel was.

Onze eigen ontgroeningsritueel werd dit jaar door Harmen van Meekeren voltooid. De Brandaris kleurde weer mooi geel, van onderen dan. Daan denkt de dans ontsprongen te zijn, maar wij vergeten zulke dingen niet, dus… De zaterdagactiviteit op het strand bij Paal 8 was geslaagd. Onze uitslag van de HT helaas wat minder. 22e, enige positieve eraan was dat wij nog steeds op het eerste uitslagvel te vinden waren. Ook is de uitslag nog steeds voorlopig, aldus de HT site.

Na de HT mochten we naar Urk. Met 2 huurlingen van Tréwes 1 (Melis en Remco) zijn we langs de windmolens geroeid. De schaduw van de windmolens bood ons wat verkoeling, verder was het er vooral warm. Na de wedstrijd was er eten in overvloed, een 3-gangen diner met vooraf vis, hoofdgerecht vis en als toetje vis. Uiteindelijke uitslag 8e.

Op 17 juni mochten we richting Zuid-Holland om daar de Kaagrace te roeien. Wederom met wat inhuurkrachten (Willem uit Leeuwarden en Edser). Onze maatschappelijke betrokkenheid was dit jaar hoog. Wel mochten we ineens weer op het podium verschijnen voor een derde plaats bij de uitslag. Op de terugweg had Edser sjans met enkele kalkoenen in de polder. Verder kunnen we ons goed herinneren dat we deze dag met 8 mensen erheen gingen, maar dat we met 7 thuiskwamen. De volgende ochtend kregen we foto’s op de app van ene De Jong op een mossel in Bruinisse. Slapen zal die wel niet hebben gedaan.

In Terherne hadden we wederom Willem uit Leeuwarden nodig om de boot vol te krijgen. Dit is onze thuiswedstrijd, in de wedstrijd konden we nipt Joure voorblijven. In het resultaat uiteraard niet. We eindigden hier als 5e en hebben in het Kameleondorp nog een paar versnaperingen genuttigd.

Onze seizoensplek bij Tusken de Marren hebben wij deze zomer goed benut. De boot is in juli en augustus door ons niet van zijn plek geroeid. Ons nieuwe recreatieteam was fanatieker dan wij.

Begin september mochten we weer kranen voor een wedstrijd in Zwartsluis. Met 4 gastroeiers uit geheel Nederland en een inleenstuur uit Deventer gingen we het Zwarte water op. Zonder eigen training, zonder Friese aanmoedigingen gedurende de wedstrijd en zonder een inleenroeier van Tréwes 1 liep de boot goed. Ja, goed! Tweede plaats.

De volgende wedstrijd was op het Veerse Meer. De boot was keurig op tijd gekraand, namelijk een paar weken eerder in Zwartsluis. Weer geen training, wel weer inhuurroeiers. Het huisje was ons aangeboden door Tréwes 1, waardoor wij niet op zoek hoefden naar eigen slaapplaatsen. Harm van der Bij stuurde ons deze wedstrijd na een keurige wedstrijd naar een vierde plaats. Verkleed als Wiske’s vonden we aan het eind van de avond ook nog ergens een Suske in bed.

Na lang weer niet getraind te hebben, mochten we er op 30 september heen. De route was dit jaar omgekeerd. Op 31 september mochten we nogmaals naar Langweer om een vergeten riem op te halen.

Als afsluiting van het jaar 2017 gingen we naar Ljouwert. Hier ook weer 2 gastroeiers (Iris en Merijn). Met een prijspakket van Beerenburg in het vooruitzicht waren wij goed gemotiveerd. Al is de fles van 2016 nog niet eens aangebroken. Het was er koud, harde wind en nat. Kortom typisch Liwwarders, It het nooait wat weest en met ons resultaat is t ook niks wurden.

Samengevat hebben we in 2017 ruim 20 roeiers ingezet en 4 stuurmannen gebruikt. Overall zijn we toch nog als 5e geëindigd. Gelet op onze trainingsarbeid en wat minder motivatie kunnen we met het eindresultaat toch enigszins tevreden zijn. Wij willen Tom hartelijk danken voor zijn inzet gedurende afgelopen jaren en wensen hem veel succes in Utrecht. Volgend jaar is besloten dat we de teams gaan husselen, waardoor het vooruitzicht voor 2018 weer compleet anders is.

Sloeproeivereninging Tréwes
ADRES:
Harmen van Meekeren
Easterboarn 5
8495 NB Aldeboarn
Email: bestuur@trewes.nl

Privacy verklaring