Sloeproeivereniging Trewes Friesland
Previous Next

Jaarverslag Tréwes 2018 Deel 1

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Zoals u misschien wel weet heeft Aldeboarn een sloeproeivereniging. Deze is voortgekomen uit touwtrekvereniging Trewes. Toen het touwtrekken op zijn eind liep is er door 2 leden van de vereniging een sloep gekocht welke zeer slechte staat was…. De Trewes 1. Na het opknappen van deze sloep werd sloeproeiverening Trewes opgericht. De touwtrekkers van weleer begonnen aan een nieuwe uitdaging; het roeien. Later werd de huidige Trewes 3 aangekocht. Deze werd bemand door het jongere herenteam. Met de aanschaf van de Trewes 2 was de vloot compleet. De Tréwes 2 werd herensloep en de Tréwes 3 werd damessloep.
Inmiddels is er ook een gecombineerd recreatieteam die 1x per week traint in de Trewes 2 en nog een dames team genaamd Trewes 4 die 1x per week traint in de damessloep.
Inmiddels zijn we halverwege het roeiseizoen van 2018 en we willen jullie graag op de hoogte brengen van wat er allemaal is gebeurt.
Als het seizoen van 2017 er op zit gaan alle 3 de sloepen in onderhoud. Aan de (polyester) Trewes 2 mankeert meestal niet zoveel. Hier werden de riemen in de lak gezet en waar nodig het schilderwerk aan de sloep bijgewerkt. Wel werd er een nieuwe bodemplaat met nieuwe voetenborden gemaakt.
Trewes 1 werd na het seizoen op de kop gedraaid om te drogen en later in de winter werd het onderwaterschip in de antifouling gezet. Ook hier werden de riemen geschilderd. Tevens werd het drijvende schiphok van een nieuw kleed voorzien.
Trewes 3 was deze winter een ander verhaal. De dames hebben qua onderhoudt elk jaar wel genoeg te doen maar deze keer moest er nog een schepje boven op.
Er zaten meerdere slechte plekken en gaten aan de binnenkant in het hout. De sloep bleef eigenlijk drijven op de epoxy aan de buitenkant. Na wijs beraad en overleg tijdens de ledenvergadering werd besloten om de sloep te laten stralen en ook de binnenkant in de epoxy te zetten. Niet de meest ideale oplossing voor een houten sloep maar andere haalbare opties waren er niet.
Met de hele ploeg en met hulp van Rinse Jan de Vegt en Jeen Jonkman (roeiers van de Trewes 1) is er de hele winter keihard gewerkt om de sloep klaar te krijgen. Dit moest voor de sleepproef begin maart in Stavoren voor het verkrijgen van een nieuwe handicapwaarde. Op het plakken van de stickers van de sponsoren na lukte dit.
Na de sleepproef kon Trewes 3 half maart eindelijk beginnen met trainen voor de eerste wedstrijd die op het programma stond; 7 april in Harlingen. Ook voor Trewes 1 en Trewes 2 begon hier het seizoen 2018.
Deze wedstrijd van ongeveer 15 km was een mooie race om mee te beginnen.. Er stond redelijk veel wind en dus ook een behoorlijke deining op het wad. Omdat we nog niet optimaal getraind hadden was het een kwestie van stug doorgaan en zien waar we in het klassement zouden eindigen. Waarschijnlijk hadden meerdere teams vanwege de late winter nog nauwelijks kunnen trainen en werden de dames van de Tréwes 3 verrassend 5de. De Trewes 2 15de en Trewes 1 31ste. De kop was eraf!
De HT zou plaatsvinden op vrijdag 11 mei. Voor de koninginnen race konden nog 2 wedstrijden geroeid worden te weten “de Slag om de Zaan” en “ de Grouster sloepenrace”, beide goede trainingen voor de HT.
Trewes 3 ging naar Zaandam om daar kilometers te maken. Er stond hier een pittig briesje en de temperatuur was wat aan de hoge kant. Er werd door de dames een goede wedstrijd geroeid met Tjitse aan het roer en het leverde een 3e plekje op.
Voor Grou hadden alle 3 de sloepen zich aangemeld, een wedstrijd van 20 km. Er wordt een rondje geroeid via de Veenhoop, Earnewald en dan weer richting Grou. Het is natuurlijk min of meer een thuiswedstrijd waar we wel acte de préséance moeten geven.
De dames gingen als een speer. Het was goed roei weer met goede wind en niet te warm. Alle sloepen die voor ons gestart waren werden ingehaald zodat we als eerste over de finish kwamen. Helaas zegt dat, vanwege de handicap, niks over de einduitslag maar er bleek een 4e plek behaald.
Trewes 2 had ook de stijgende lijn te pakken en werd 9de, Trewes 1 behaalde een 27ste plekje.

De Harlingen-Terschelling race.
Hierna was het voorbereiden voor de HT op 11 mei. De koninginnenrace van het seizoen. Nog een paar keer trainen na de wedstrijd van Grou en dan in de rust. De sloep nog even schoonmaken en zorgen dat alles wat aan boord moet zijn er ook is. De voorspelling voor het weer was super. Niet veel wind waarbij pas in de loop van de dag de temperatuur zou oplopen. Gelukkig was de start vroeg en stond er nog een koel windje welke zorgde voor verkoeling. Door alle 3 de sloepen (en de hele vloot) werd er een snelle oversteek gemaakt naar Terschelling. In de haven van Terschelling was iedereen euforisch omdat er super snel geroeid was. De dames van de Trewes 3 deden er 3.05 uur over, de Trewes2 2.57 uur en Trewes 1 3.10 uur. Het damesteam had nog nooit zo snel geroeid. Uiterst nieuwgierig naar het resultaat werd de prijsuitreiking zaterdags zenuwslopend.
Trewes 1 werd 28ste, Trewes 2 4e en Trewes 3 2e!! …. fantastische uitslagen welke uitbundig werden gevierd.

Na de HT volgden nog meerdere wedstrijden tot de zomervakantie. Namelijk wedstrijden in Urk (15 km), Warmond (15 km), Terhorne (15 km), Culemborg (’s morgens 12 km en ‘s middags 5 km) en Bruinisse (12 km). De stijgende lijn werd bij deze wedstrijden goed vast gehouden door Trewes 2 en Trewes 3. Bij al deze wedstrijden stond er een Trewes ploeg op het podium. Trewes 3 behaalde zelfs in Urk en Terhorne een eerste plaats. Trewes 1 deed aan de wedstrijd mee in Terhorne met een team dat was uitgedund tot 6 roeiers. Na toch een goede race geroeid te hebben werden ze helaas gediskwalificeerd door de organisatie i.v.m. regels van de Federatie Sloeproeien Nederland.

Na deze wedstrijden zit dus de eerste helft van het seizoen er op. De ploegen gaan dan een klein beetje in de rust ivm de vakanties. Toch wordt er nog steeds getraind met een ieder die er is.
Na de zomervakantie gaan de teams weer volop trainen om klaar te zijn voor de laatste wedstrijden. De eerst volgende is in Makkum op 22 september. Hierna volgen dan nog wedstrijden in Langweer op 6 oktober, Amsterdam op 13 oktober, Leeuwarden op 27 oktober en Muiden op 3 november, waarbij Makkum en Langweer genomineerd zijn voor het NK.

Sloeproeivereninging Tréwes
ADRES:
Harmen van Meekeren
Easterboarn 5
8495 NB Aldeboarn
Email: bestuur@trewes.nl

Privacy verklaring