Sloeproeivereniging Trewes Friesland
Previous Next

Jaarverslag Tréwes 2018 Deel 2

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

De eerste helft van het seizoen zat er op. De laatste wedstrijd was geroeid in juli. Trewes 2 en Trewes 3 stonden er goed voor in de competitie van het Nederlands kampioenschap. In de heren en de dames competitie was de kampioen al bekend, dit waren allebei de sloepen uit Joure.
Zowel Trewes 2 als Trewes 3 zouden nog tweede kunnen worden in het kampioenschap. Tijdens de zomer werd er zoveel mogelijk doorgetraind en aan het eind van de vakanties werd er weer vol op met volle sloepen getraind voor de laatste 2 wedstrijden die meetellen voor de competitie.

De eerste belangrijke wedstrijd was in Makkum op 22 september. De weersvoorspellingen werden goed in de gaten gehouden want er werd harde wind verwacht. Er was op vrijdag zelfs even sprake van dat de wedstrijd niet door zou gaan. Gelukkig ging de wedstrijd met een aangepast verkort wedstrijdparcours van 11 km wel door maar het zou een woest ritje worden… dat was wel duidelijk. En toch heeft elke sloeproeier hier zin in!! Hoge golven, harde tegen wind in op open water maak je niet zo vaak mee en is dus super om mee te maken. Vanuit Makkum ging het recht tegen de wind in het IJsselmeer op. 5,5 km tegen de wind in en dan wind mee weer terug. Eenmaal op het IJsselmeer ging het echt wel woest. Hoge golven, veel water over de boeg en ondertussen proberen de riemen een beetje goed en tegelijk in het water te krijgen om vooruit te komen. Voor je gevoel kom je praktisch niet vooruit want het gaat allemaal schots en scheef maar toch werden er door de dames veel sloepen ingehaald. De mannen van de Trewes 2 haalden de dames op een gegeven moment in met een behoorlijke snelheid. Het was dus een kwestie van door buffelen naar de boei en dan wind mee weer terug. Eenmaal om de boei werd het surfen op de golven met een sloep… fantastisch… met zijn allen de kop er bij en op naar de finish. Na deze gedenkwaardige rit waren we zeer benieuwd naar de uitslag. Trewes 3 had een 2e plekje bemachtigd en Trewes 2 werd 3de. Dit waren goeie uitslagen voor de competitie en bood perspectief voor de laatste meetellende wedstrijd.

De wedstrijd in Langweer was dus een belangrijke. Alles moest uit de kast voor een goed resultaat tijdens deze laatste wedstrijd. Bij de dames was het zeer spannend voor de 2e plek, nog 3 sloepen kwamen hier voor in aanmerking. Ook de Trewes 2 moest optimaal presteren om de 2e plek in het kampioenschap te behalen. Qua weer waren het totaal andere omstandigheden, zonnetje erbij en een klein briesje… Het was helaas niet mogelijk om tijdens de wedstrijd de concurrenten in de gaten te houden omdat we te ver uit elkaar waren gestart. Na de finish waren de dames tevreden met wat er was gepresteerd, voor het gevoel zat er niet meer in en was er alles aan gedaan voor een goed resultaat. Ook de mannen hadden alles er uit geperst tijdens hun wedstrijd. Bij wat navraag bij de naaste concurrenten bleek wel dat ook zij goed hadden geroeid. Het werd dus weer in spanning wachten op de uitslag om ongeveer 18 uur. Bij de prijsuitreiking bleek dat trewes 3 een 4de plaats had gehaald en dat de 2 andere concurrenten op plaats 2 en 3 waren geëindigd. Hierdoor waren wij als 4de geëindigd in de eindstand voor het Nederlands kampioenschap. Bij de heren werd de spanning tijdens de prijsuitreiking goed opgevoerd. Uiteindelijk bleek dat Trewes 2 had gewonnen!! Hierdoor eindigden ze in het kampioenschap op de 2e plaats achter de sloep van Joure. Fantastische prestatie!!

Hiermee was er dus een eind gekomen aan het seizoen voor de sloepen in de hoofdklasse. De eindstand was bekend en wedstrijden die nu nog geroeid zouden worden zouden niet meer meetellen voor een competitie. Toch zijn er nog 2 wedstrijden geroeid…namelijk Amsterdam en Leeuwarden met alle 3 de sloepen. In Amsterdam was het ook heel bijzonder omdat het op 13 oktober nog 25 graden was!! Dit zou dus best nog wel afzien kunnen worden tijdens de 24 kilometer lange rondgang door de grachten van Amsterdam. Het was echter toch een fantastische race. Veel drukte in de stad, de terrassen vol en dus veel tumult rondom alle sloepen die door de grachten gingen. Er gebeurt natuurlijk ook van alles omdat er bijvoorbeeld 3 sloepen tegelijk door een bruggengat willen wat dan gepaard gaat met veel gebrul en hilariteit. De uitslag was op zich niet belangrijk meer maar toch leuk om te weten. Trewes 2 werd 2e, Trewes 1 werd 47ste en Trewes 3 werd 11e .

De allerlaatste wedstrijd die werd geroeid was in Leeuwarden. Deze race werd nu voor de 3de keer georganiseerd en wordt elk jaar populairder. Dit jaar mochten er 60 sloepen mee doen. Tijdens deze zaterdag was het koud. Vlak voor de start regende het nog maar tijdens de race was het droog. Het Liwwadster rondje is een leuke wedstrijd. Niet heel veel ruimte om in te halen dus is soms passen en meten. Er werd goed geroeid door alle sloepen. Na de wedstrijd was het een gezellige boel bij de tent waar het feest met muziek zou plaatsvinden. De uitslag liet wat lang op zich wachten maar onder het genot van een hapje en een drankje werd er gewacht. De laatste resultaten van het seizoen waren… Trewes 3 was 3de in de hoofdklasse, Trewes 1 werd 2e in de 1ste klasse en Trewes 2 werd 1ste in de hoofdklasse. Alle 3 de teams op het podium… mooie afsluiter van het seizoen.

Het slotfeest van het roeiseizoen vind altijd plaats in Muiden. Daar worden alle prijzen voor de kampioenen in de vele verschillende klassen uitgedeeld aan de betreffende ploegen. De mannen van de Trewes 2 zijn op 3 november dan ook met de hele ploeg naar Muiden afgereisd om daar de 2e prijs in het kampioenschap in ontvangst te nemen. Naar verluid hebben ze daar de bloemetjes even goed buiten gezet en het seizoen 2018 goed afgesloten.

Inmiddels zijn alle sloepen al weer in onderhoud en zijn we in afwachting welke wedstrijden we volgend jaar weer mogen gaan roeien. We hopen natuurlijk op nog betere resultaten dan dit jaar en zullen vanaf maart weer vol aan de riemen gaan hangen voor het seizoen van 2019.

Sloeproeivereninging Tréwes
ADRES:
Harmen van Meekeren
Easterboarn 5
8495 NB Aldeboarn
Email: bestuur@trewes.nl

Privacy verklaring