Sloeproeivereniging Trewes Friesland
Previous Next

Jaarverslag Tréwes 1 2019

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

22-02-2020,

Jaarverslag 2019:
Daar zijn we dan alweer aangekomen bij het einde van het roeiseizoen 2019, en weer aanbeland bij de jaarverslagen op de najaarsvergadering….
Een jaar geleden was hier weer aanwezig zijn binnen deze vereniging wel het laatste wat ik had verwacht. En tot een paarweken geleden hier het jaarverslag uit de duimzuigen wel het laatste waarop ik had gehoopt. Maar goed…..

Het bericht op Facebook:
Lees je even mee?.....
Hallo stuurmannen en stuurvrouwen!!                      
Trewes 1 aldeboarn is op zoek naar jou!!!?                 
Voel je dus maar vast aangesproken....  check ….
Je hebt affiniteit met water (sport)          Sure ….
en je bent super gedreven                Dat dan weer wel ….
om een ontzettend jong            huh? Watskebuert ? ….
(oké al iets ouder) sloeproeiteam aan te sporen om te presteren.    Moap Moap Moap Moaaaap….
De bedoeling is om er een team van te maken en weer op te bouwen met zijn allen.  T1 biertjuh?   Ha                      wat een team! ….
Er wordt getraind 1x in de week op woensdagavond in de omgeving van Terhorne.  Ok dat past me wel….
We willen graag de genomineerde wedstrijden van dit seizoen gaan roeien.  Met andere woorden we willen nog meer bekers platrijden ….
Wil jij de drijvende kracht zijn tijdens trainingen en wedstrijden meld je dan aan??⚡  Ach zo eens in je leven moet je je in de boot laten nemen ….
En kort hierna werd mijn return to trewes 1 bezegeld.

Alvorens de eerste training gepland staat hoor ik hier en dat de animo vorig jaar te wensen overliet. Onderbezetting bij wedstrijden, halfvolle sloep tijdens trainingen. Kortom een uitdaging.

Harlinger Kampioenschap - 13 april
Het harlinger kampioenschap voor mij de vuurdoop. Na wel geteld 5 trainingen op het vlakke water rond Terherne direct een wedstrijd op het wad. En wat voor wedstrijd. Hagel, sneeuw, regen en wind en dan nog maar niet te noemen de golven. Tijdens het wachten op de start werden de doelen op scherp gezet. Doelstelling 1e wedstrijd: als eerste tréwes sloep over de finish. Kortom T3 in halen en T2 achter ons laten. En tijdens de race bleek al snel dat dit weer uitstekend Trewes 1 weer was. Doelstelling werd gehaald en man wat heb ik genoten van deze zware race.

Roeisloepenrace Grou - 11 mei
En dan klaar maken voor Grou, altijd een pittige wedstrijd en mooie training voor de HT. Na het beulen op het wad heerste er een positieve fibe onder de roeiers. Dus een luxe probleem van teveel animo voor de wedstrijd van Grou. Maar toen bleek dat een luxe probleem ook een probleem kan zijn.  12 man om op te stellen: RJ storingsdienst en toen waren er nog 11, Arjen had zich al afgemeld en toen waren er nog 10, Namle wilde graag naar het personeelsfeest noproblem  alsnog 9, Jelle ziek na de jetleg dus top sloepje mooi afgevuld. Vrijdag middag 15:00 ook Tjitse ziek dus lichte paniek. Belle, Appe, Maile geen vervanger. Nog 1 optie FACEBOOK zo hebben ze mij ook gevonden. Zaterdag morgen 9:20 BINGO Geeske uit de Fjoerfûgel fan Makkum maakt de T1 compleet. De doelstelling om de top 10 in te varen heb ik toen even laten varen maar het verslag wat Geeske maakte van dit avontuur was zeker goudwaard.

Roeirace Lemmer - 18 mei
Lemmer traditioneel de laatste trainingswedstrijd voor de HT. Even traditioneel als training roeiend naar Lemmer en in dit geval afmeren bij onze eigen havenmeester. Dan de wedstrijd de druk er op tijdens het klussen was al eens tussen neus en lippen door genoemd dat met een gemotiveerd team de top 15 in het algemeen klassement toch wel haalbaar moest zijn. In Harlingen hadden we dat al laten zien met de 14e plaats maar het deelnemersveld in Lemmer was wat groter. Starten met T2 en dan blijkt er een groot verschil te zitten tussen zeggen en doen. Zeggen dat je , je eigenrace gaat roeien maar je dan toch opblazen in de eerste helft van de race.  Resultaat een 19e plaats, teleurgesteld? Ja natuurlijk. Trots op de roeiers? Zeker weten. Gewoon een training terug roeien en op stoom naar de HT.

Harlingen-Terschelling Race - 31 mei
Daar is ie dan De HT-Race, samen met Amsterdam 1 van mijn favorieten zelf heb ik hem in mijn vijfjarige roeicarrière 3 keer mogen roeien. 1 keer afgelast en 1 keer buiten de selectie. En juist nu moest ik de selectie bepalen dit blijf ik de vervelendste taak van een stuurman vinden, eigenlijk de enige vervelendste taak. Stijf van de zenuwen schuif ik na het bestuderen van de zeekaarten aan bij zeezicht na anderhalve uitsmijter straalde ik één en al rust uit……..van de buitenkant. Dus op naar de start de eerste honderd meter geen probleem toen de haven uit en opzoek naar de route. Jezus wat veel water, veel boeien en aardige golven. Ik was blij dat we niet startnummer 1 hadden nu kon ik in ieder geval ergens achteraan sturen. Maar jongens wat was dit weer mooi ik raad iedereen aan om als je de mogelijkheid hebt om de HT ooit te sturen pak dan die kans. Ik heb nu in 3 uur meer gezien dan toen tijdens 3 races. En de spanning bleek helemaal onnodig want dat schuitegat is ook niet meer wat het geweest is. Die afgezaagde kiel van jaren geleden kan er nu best weer onder. Uitslag 16e net buiten de prijzen maar 16e van de 101 daar is niks mis mee, immers 2018 was het de 28st plek nog.

Kaagrace Warmond - 15 juni:
Dan op naar Warmond voor de kaagrace het eerste busreisje van dit seizoen Dat betekend nog meer zenuwen voor de busreis dan voor de HT. Want T1 en een busje is vragen om chaos. Mij is wel verteld dat de ouwe rotten wat rustiger zijn geworden maar eerst zien dan geloven. Ik weet me de ander ritjes nog goed te herrinneren :  bekers verstoppen omdat ik de enige in de bus was die de enigste beker die ik in die 5 jaar heb gewonnen heel thuis wilde krijgen. Het liefst stoppen op elke parkeer plaats om tegen poolse vrachtwagens aan te zeiken. Planking in de bus waardoor bleek dat de banken in de bus absoluut onnodig waren want er konden ook 8 man in de kofferruimte van een forttransit. Kortom chaos….. Maar wat bleek ze zijn inderdaad rustiger, tot meer actie dan het verhalen vertellen over de ruige T1 jaren komen de mannen niet meer. In een ultieme poging wordt Rutger geprobeerd over te halen tot planking maar helaas mislukt hij had echter weinig aanmoediging nodig om te gaan moonen toen we T3 inhaalden.

Kameleonrace Terherne - 29 juni:
Terherne de story van Grou herhaald zich door werk en vakantie 1 roeier te kort. Maar hier konden we terug vallen op onze vaste invaller tijdens deze wedstrijd. Lammert winst ons in 2011 tijdens dezelfde wedstrijd ook al een uit de brand te helpen en dat deed ie maar wat graag weer. Echter gaf hij nu wel de voorkeur aan een paar trainingen vooraf. Helaas voor hem bleek dit niet te combineren dus wederom ongetraind op zijn vertrouwde bankje. Wederom geen uitslag in de tot 15 maar aan de roeiers heeft het niet gelegen. Door tropische temperaturen werd van hen het uiterste gevraagd tijdens de door warmte ingekorte race. Weer een geslaagde wedstrijd en het biertje er na smaakte met dit weer alleen maar beter. Dan op naar de zomerstop.

Roverspôlerace Oudega - 24 augustus:
Hartje zomer en ook dan blijkt het gewoon mogelijk een mix team van enthousiastelingen bij elkaar te krijgen voor jubileum wedstrijd van de Skomskowers. Prachtig weer en een geweldig opgezette race. Uiteraard kozen wij voor de korte afstand immer het was een uitje waarbij het bier, eten en de iel belangrijker waren dan de prestatie. En wat blijkt dan? Je wordt gewoon eerste in die wedstrijd. Eerste en toch zonder beker naar huis want ze hadden er geen rekening mee gehouden dat er ook mixteams (dus eigenlijk herenteam) voor de korte wedstrijd koos, wat eigenlijk dus de dames afstand was. Nou ik beloof je…..hou volgend jaar maar wel vast rekening met ons want we bin op stoom!

Zwartewaterrace Zwartsluis - 14 september:
Na de vakantie was Zwartsluis de eerste wedstijd om te kijken of het team weer opgeladen was. En dat bleek zeker het geval een keurige 15e plaats was het resultaat niets op aan te merken. Een mooie strijd op ruim water kort onderbroken door een slingertje via het sluisje door de oude haven, sluisjes en bruggen nog niet mijn favoriet maar het leert snel. Ook de auto route naar zwartsluis is prachtig nadat ik de ploeg heb afgezet bij Overwijk ben ik nog ff terug gereden om mijn telefoon op te halen die ik in zwartsluis liet liggen.

Veersemeer race Kortgene - 21 september:
Daar is dan mijn eerste Tréwes weekend. En wel in het Zeeuwse Korgene aan het veersemeer. Na wat opstart perikelen om dat de taxibus er niet optijd kon zijn met eigen vervoer richting Zeeland. Weer een weekend met fantastisch weer, fantastische mensen, fantastische catering en enkele waardeloze, tering concurrenten. Na een topstart in no time op voorsprong in de startploeg om bij de eerste boeironding gesandwitsched te worden tussen boei en Sloepweesje. Mooie strijd en al vloekend, tierend, duwend en trekkend weer los en door. Toch is dan de concentratie uit de sloep en konden we ondanks de moeite het moker tempo niet terug vinden. Op de uitslag en het bijbehorende feest was niets aan te merken. Super Weekend.

Langweerder sloepenrace - 5 oktober:
Het einde van het seizoen nadert en dan staat er nog een thuiswedstrijd op het programma. Ook hier roeien we weer heen tijdens een training de nachten zijn aanzienlijk korter aan het worden dus in het donker op gps weten we Langweer te vinden. De wedstrijden lijken dit jaar de weer goden op de hand te hebben want ook nu weer een stralende dag. Wederom een wedstrijd om te knallen en er voor te zorgen dat die fucking polyester ons niet net als in Veere op de kont gaat zitten mee liften. Tuurlijk heeft het wat zweet druppels gekost maar hun vast meer want we wisten het gat te slaan en te vergroten. En ook deze wedstrijd weer een succes en nemen we inmiddels de 3e beker naar huis.

Grachtenrace Amsterdam - 12 oktober:
En daar is ie dan voor mij de race der races; De Grachtenrace Amsterdam. Ruim 170 bruggen liggen op ons te wachten net als 23 regenachtige kilometers. De route was mooi op tijd bekend dus door thuis me wat in te lezen kan er weinig mis gaan. Het laatste gaatje in de opstelling wisten we te vullen met Thea en die deed niet onder voor een potige T1 roeier. In nowtime wisten we ons door de grachten te manouvreren en waren we binnen voordat we echt nat werden. Na een gezellig gezamenlijk etentje op naar de tent om de beker. Ja we krijgen er vertrouwen in om met een beker naar huis te rijden. En ja hoor op het geheime recept van de oliebollen van Jelle bereiken we een 6e plek algemeen. En naast de T1 wisten ook de T2 en T3 eremetaal mee terug te nemen. Stuk voor stuk top teams

Liwwadster Rondje - 27 oktober:
En daar was dan de afsluiter van het jaar in ons eigen hoofdstad. Met de grachten en bruggen in Amsterdam moet dit toch een eitje zijn.  Hier en daar wat krap, duw en trek werk maar nadat we de polyester de fuiken in stuurden geen meer gehad of toch wel……. Iets met Theo? Halfverzopen? En een drijvende riem die notabenen niet eens van T3 was. Maar goed wederom een 6e plaats wat mede te danken is aan het enthousiaste supporteren van onze verenigingsleden. En naast een goed resultaat levert dat ook mooie beelden op. De sloep mag dit jaar nog 1 keer presteren en wel met Jelle en zijn SOMA team bij MPM. Het T1 team was daar niet aanwezig op enkele leden na dus heb ik samen met Rutger die net zo bekergeil is als ikzelf de 3eprijs in het klassement voor heren eerste klasse in ontvangst genomen.

Samengevat:
Volgend jaar misschien wel weer in de hoofklasse omdat we dit jaar ons gemiddelde wattage van 6 beste wedstrijden meer was dan 80 watt. Dus de doelstelling voor 2020 doorzetten, vlammen maar vooral plezier hebben!!

Remco Wierda,
Stuurman Tréwes 1

 

Sloeproeivereninging Tréwes
ADRES:
Harmen van Meekeren
Easterboarn 5
8495 NB Aldeboarn
Email: bestuur@trewes.nl

Privacy verklaring