Previous Next

Zwartewaterrace 2019

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

14 september 2019,

Op 14 september 2019 vond de 21e ZwarteWaterRace (ZWR) plaats in Zwartsluis. De wedstrijdroute gaat voor het grootste gedeelte over het Zwarte Water met een totaalafstand van plus minus 15 kilometer. Met 38 herensloepen en 22 damessloepen komen we veel bekende gezichten tegen. Al met al een prima wedstrijd voor na de zomerstop.
Als invaller kreeg ik niet alleen de eer om mee te doen met het wedstrijdteam van de Tréwes 2, maar mag ik ook het wedstrijdverslag schrijven.

Omdat de trailer van T2 een paar mankementen heeft, nemen wij dankbaar gebruik van de trailer van Tréwes 1. De sloep werd op woensdag getakeld terwijl het met bakken uit de hemel komt. We hopen dat Piet Paulusma ons tijdens het weekend met beter weer zegent… En onze gebeden kregen sterk wederhoor. Met 22 graden Celsius was het waarschijnlijk handig geweest om zonnebrand mee te nemen.

Met wel drie kranen konden alle sloepen snel te water worden gelaten. De dag begon vrij lui/tactisch met een sleepje van het takelen naar de start. Maar die opgespaarde energie kon later goed gebruikt worden tijdens de wedstrijd. Na een klein bakkie, zenuwplasje, en wat geouwehoer met andere roeiers stappen we de sloep in. De heren starten vlak na de dames, maar het Zwarte Water geeft genoeg ruimte om in te halen. Alleen de sluizen kunnen een knelpunt veroorzaken.

We starten om 12:26, startnummer 55. Bij ons startnummer zit een mooie GPS waarmee de toeschouwers kunnen zien waar de sloepen zich bevinden op de route.
Net zoals bij de Slag op de Zaan werkt de ZWR met keerpunten. Hierdoor gaan we drie keer door de sluizen die de start vormen. Om er voor te zorgen dat het goed gaat bij deze sluizen, spreken we af dat eerst bakboord langszij gaat, vervolgens stuurboord. Na dat circus kunnen we gelukkig over het brede water gewoon doorroeien. Op naar het eerste keerpunt. Nog voordat we daar aankomen begint het opeens een beetje naar thuis (de Zaanstreek) te ruiken. Een onnatuurlijke ‘hamkaas-chips’ geur golft over ons heen. Dit komt blijkbaar van mengvoederbedrijf Gebrs. Fuite BV af. Ik weet niet wat ze die beesten geven, maar ik heb het gevoel dat ik nu weet wat die euroknallerkoeien te vreten krijgen.

Het keerpunt komt eraan. Stuurboord aanzetten, strakke bocht. Terug naar de sluizen. We komen telkens dichter bij de Polyester. Bij de sluizen komen we geen tragere sloepen tegen die ons in de weg kunnen zitten. Als stuurboord langszij moet snel drinken, riem erbij pakken en door. We varen om het eiland en gaan richting keerpunt 2. Korte slagen gebruiken om door de wind heen te beuken. Met sprints zorgen we ervoor dat andere sloepen niet op ons roer blijven drukken en laten we ze mooi achter ons. Als iemand merkt dat we inkakken worden we vooruit geschreeuwd. Keerpunt twee in zicht. Weer stuurboord aanzetten, ademhaling oppakken en door. Stuurman Matthijs schreeuwt dat ik door moet blijven gaan. Zelf ben ik blij dat het grootste gedeelte er al op zit.

Bij de laatste bocht, voordat we door de sluizen bij de finish komen, wordt het spannend. Voor ons zit een damessloep met een tempo dat een stuk lager ligt dan die van ons. In een wedstrijd met een relatief korte afstand telt elke seconde. De stuurman neemt direct actie. Met een flinke sprint en een energie die weet-ik-waar vandaan kwam nemen we de buitenbocht om de dames heen. Met een paar centimeter ruimte tussen de riemen van beide sloepen snellen we vooruit de sluis in. Stuurboord langszij, bakboord door. Tijdens dit punt neem ik een paar happen adem voordat we met beide boorden de laatste meters maken.
Over de finish zit ik naar mijn trillende handen te kijken. Alex vertelt dat dit het nou is om in een wedstrijdteam te zitten. Kijk, da’s roeien.

Helaas geen plaats op het podium weten te bemachtigen. Maar dat podium is niet ver weg. Tussen onze plaats (8e plek, wattage van 98,57) en nummer 3 (Serdon) zit een verschil van 5,2 watt. Een verschil dat met goede trainingen zeker te overbruggen is. Tréwes 1 heeft wel het edelmetaal mogen proeven. Met een keurig wattage van 80,79 heeft T1 de tweede plek Heren 1e klasse gewonnen. De dames van Tréwes 3 kwamen net als T2 net niet op het podium. Met een wattage van 59,46 kwamen zij uiteindelijk op de 5e plaats.

Na de wedstrijd peddelen we lafjes naar het takelen en vervolgens te voet richting de feesttent. Daar aangekomen traditiegetrouw de blaren vergelijken en een paar biertjes pakken. De zon schijnt en ik pak samen met Daan nog even de kans om me kop nog meer te verbranden. Tijdens de nabespreking merkt de Grote Vriendelijke Reus van T1 op dat de wedstrijdorganisatie van de ZwarteWaterRace wat materiaal ergens zonder toezicht heeft laten staan. We zien het als ons maatschappelijk plicht om ons hierover te ontfermen zodat wij het volgende week netjes terug kunnen geven in Veere.

Rein Schoute

Invaller Tréwes 2

(Omslagfoto: Jacqueline van Dorsten)

Overzicht nieuws & verslagen

Sloeproeivereninging Tréwes
ADRES:
Harmen van Meekeren
Easterboarn 5
8495 NB Aldeboarn
Email: bestuur@trewes.nl

Privacy verklaring