Previous Next

Jaarverslag Tréwes 2 2019

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

20 februari 2020,

Slepen;
Op 3 maart begon het roeiseizoen met het sleepweekend. Tot onze grote verbazing bleek na het grondige onderhoud van de winter dat de sloep 40 cm gekrompen was. Na onderzoek door de sleepcommissie bleek dat dit verkeerd in het sloepenregister stond. Na het wegen van de sloep, waarbij het gewicht opgeschreven werd bij de Grutte Bear, konden we na een bak koffie gesleept worden op ons opnieuw berekende sleepsnelheid waarmee we dit seizoen het eerste plekje in het Nederlands kampioenschap zouden gaan veroveren. Althans dat was de bedoeling… 
De 1e training zou aansluitend na het slepen al plaatsvinden zodat de eerste streepjes konden worden genoteerd. Na 18 streepjes de eerste wedstrijd in Harlingen.

Harlingen (8e);
Dit was een wedstrijd opzich tegen de elementen. Natte snee, harde korrels, en zo koud. Brrr… Eens een wedstrijd in categorie ‘bah wat een rot weer’… We hadden hier een mooie strijd met de Rode Snol, waarvan later zou blijken dat ze tevens de rode draad door ons seizoen zouden worden. In de hoge weagen waren we aan elkaar gewaagd. Na een dik uur stuivertje gewisseld te hebben konden we na een knappe stuuractie de jerappelbak achter ons laten en als eerste richting de haven en finishlijn koersen. Het 8e plekje bleek een kleine deceptie, maar een voorbode voor de rest van het seizoen.

Zaandam (8e);
1 week later, een wedstrijd met exact het tegenovergestelde weerbeeld van Harlingen. Mooi weer en insmeren was hier wel aan de orde. De dames gingen eerst van start en nadat zij binnen waren mochten wij beginnen aan onze tocht. Deze wedstrijd hebben we het hele stuk zowat alleen geroeid. Er was geen concurrentie te bekennen. Alleen bij windmolens werden we flink op de kieker gezet. We zijn vast hele bijzondere ‘pinkeboltsjes’. Op de terugweg naar de finish zaten de dames aan de wal, aan de zuip, in de goot ons flink aan te moedigen. Na de wedstrijd begon het optreden van ‘Jawis’ en zijn we uiteindelijk 8e geworden. Op de terugweg op verzoek van Wilko eten bij de Mac op een geïmproviseerd buitenterras waarbij Henk op de step het entertainment verzorgde.

Grou (5e);
11 mei was de wedstrijd Grou aan de orde. We hadden zo gezegd 2 teleurstellende wedstrijden achter de rug. Volgens ons moest er iets gebeuren. Trimmen zeiden we, dus met 40 kilo lood, Alwin erin, een voetensteuntje minder schoten de resultaten omhoog. Uiteindelijk zijn hier 5e geëindigd. Conclusie team; lood moet eruit, teveel kilo’s aan boord.

Lemmer (8e);
Hoe zullen we dit aanpakken. Ivm voorbereiding HT-race. Zullen we heen roeien, nee ‘niet te mal’. Dus Wilko en Franke brengen de sloep wel even rond melkerstijd. Rond plus minus 18 minuten over 1 zijn we gestart.. In het ‘sletsje’ rond het eiland was het behoorlijk heet. Dit stuk hebben veel sloepen kunnen inhalen. Op laatste stuk, de Brekken, konden we merken dat de conditie nog niet was wat het wezen moest. Uitslag 8e met wel een roeiwattage boven de 90 Watt.

HT-race (6e);
Dit was mooi roeierswaar, niet warm en een lekker briesje voor Strobbe. Toen we uit de haven vertrokken konden we de Grutte Bear met gemak bij blijven. Tevens roeiden we uit op de Rode Snol. Ook hebben we een poging gedaan om de GB in te halen. Dit ging goed tot dat Frans van de GB een andere koers wilde volgen en ons van BB-kant aantikte. Bij deze aanvaring verloren we een riem die we bij ‘Zwartsluis’ terug kregen in stukjes. Na een surfende rit over de Vliestroom en ploegend door het ‘Schuitegat’ kwamen we uiteindelijk over de finishlijn. Hier hebben we de 1 na snelste tijd ooit geroeid, namelijk 3 uur en 7 minuten. De volgende dag hebben we een leuke middag gehad, softbal of zoiets. Hierna hebben we een goede bodem voor de avond gelegd en zijn we het feest ingedoken. Eerst werd de uitslag bekend gemaakt: 6e was het dit jaar... De rest van de avond was geschiedenis. Iets met bier, dansen, kletsen en crowd surfende bootjes #Pirates of the Caribean.

Warmond (12e);
De dag begon, zoals bij wedstrijden verder weg, traditiegetrouw in Akkrum, de rit naar Warmond toe hadden we meer vuur onder de sloep dan erin. Uiteindelijke uitslag 12e en super snelle terugrit naar huis. Theo ook bedankt voor het sturen en het toch stiekem mogen kijken naar mooie honden.

Zwolle (1e);
Na de enigszins teleurstellende resultaten voor het NK waren we zeer gemotiveerd om de Grachtencup te gaan winnen. Vorig jaar is voor het Grachtenkampioenschap 2019 in Leeuwarden al een goede start gemaakt met een 1e plekje. Om dit roeiseizoen de Cup te winnen zou door het niet roeien van de wedstrijd in Utrecht alle focus op de 2 resterende wedstrijden in Zwolle en Amsterdam moeten komen te liggen. Ondanks de logistieke uitdaging wat betreft sloep, trailers en roeieres toch een 1e plekje, met een gast roeier aan boord.

Terherne (10e);
De wedstrijd in Terherne zou door de warmte misschien wel de zwaarte van het seizoen kunnen worden. Daarom besloot de organisatie om de route in te korten en 1 van onze roeiers zijn riem. Met een gastroeier van de Visioen uit Harlingen aan boord starten we met 7,5 riem richting het Pannekoekeneiland. Rond het Kameleoneiland verschalkten we de steeds jonger wordende T1. Vervolgens via de Terkaplester Puollen onder de Heerenzijlbrug door de Goaiingarypster Puollen op. Hier speelden we, net als op de Waddenzee, weer mikado met de Grutte Bear. Ondanks dat we dit keer geen riemen verloren werd de uitslag er niet beter op, een 10e plekje maar liefst. Tijd voor zomerpauze?

Zwartsluis (8e);
De zomerstop is inmiddels voorbij, echter hebben we bloedfanatiek doorgetraind met 3 weken rust en trainingen met Rein in de rein, dit zal vast wel door Rein komen of niet Rein. De eerste wedstrijd na de zomerstop is dus Zwartsluis. Hier hadden we een inval roeier, namelijk Rein. Een bekende uitslag; namelijk 8e.

Veerse Meer (6e);
Eens een weekendje weg met de vereniging. Met 3 sloepen richting Kortgene. Vrijdag aankomen, voorbereidingsborrel erin en een flinke nachtrust zal ons goed doen voor de volgende dag. Willem mocht ons deze dag helpen met roeien, voor welke vereniging hij anders roeit is voor ons een vraag, maar deze roeier konden we er goed bij hebben. Met elkaar hebben we ervoor gezorgd dat we 6e zijn geëindigd. Het feest dezelfde avond #Flower Power was super gezellig. De dames T3, bedankt voor de aankleding.

Langweer (6e);
De wedstrijddag begon voor Wilko s’ochtends om 4 uur al op de wc. Achteraf zou blijken dat we hem een aantal weken zouden gaan missen. Gelukkig kon hij voor de race in Langweer nog vervangen worden door Henk. Een T1 roeier vond het nodig om voor aanvang van de wedstijd alvast zijn wedstrijdkleding voor te koelen. Tijdens opnieuw strijd met de Rode Snol spotten we bij de polderboys een potentiele gastroeier voor Amsterdam, namelijk Rode Paultje. Opnieuw een 6e plek en een illusie rijker.

Amsterdam (3e);
Zaterdagochtend vertrokken we met bus zonder sleutel maar mèt een sleutelrol voor RJ met 8 man en Rode Paultje naar de hoofdstad. Deze wedstrijd moesten we voor de Grachtencup goed presteren om deze ook daadwerkelijk te winnen. Na de voorgaande editie van de Amsterdam Grachtenrace was het dit jaar wat aangenamer roeiweer. Met wederom een vernieuwde route draaide de V8 prima, echter Kostverloren bleek langer te zijn dan ingeschat waarmee het eerste plekje niet haalbaar bleek te zijn. De behaalde 3e plek was genoeg om de Grachtencup voor dit jaar binnen te slepen. Dat de vereniging Trewes dit goede zaken in Amsterdam heeft gedaan bleek: T1 6e, T2 3e + Grachtencup 2019, T3 … Goed voor in totaal 5 bekers.

Leeuwarden (3e);
De sloep voor 08:00 in Leeuwarden gebracht. Sinds maanden weer een wedstrijd met de “vaste” opstelling geroeid. Na een vlotte strakke start, een bonkende rit over de Feart en een slingerende route door de Liwadster Grachten een mooie afsluitende 3e plek behaald.

Ondanks dat de ambitie het afgelopen seizoen groot was zijn we als ploeg redelijk tevreden met ons 6e plekje in het Nederlands Klassement. Klein hoogtepuntje was natuurlijk het winnen van de Grachtencup. We hebben dit seizoen in totaal 13 wedstrijden geroeid waarbij we genoeg informatie en ideeën verzamelt hebben waar om deze winterperiode aan gaan werken zodat we het komende seizoen eerder en beter voorbereid aan roeiseizoen 2020 kunnen beginnen.

Overzicht nieuws & verslagen

Sloeproeivereninging Tréwes
ADRES:
Harmen van Meekeren
Easterboarn 5
8495 NB Aldeboarn
Email: bestuur@trewes.nl

Privacy verklaring